Tudomány zöldövezet

Lángok tombolnak a katasztrófa sújtotta Norilszknál

Kigyulladt egy iparihulladék-telep az oroszországi Norilszk közelében – írja az MTI. Az elmúlt egy hónapban ez már a harmadik eset, amikor jelentős szennyezés történik a sarkkörön túli területen.

A Bajkál-2000 cég Norilszktól öt kilométerre lévő telepén mintegy 1000 négyzetméteren kapott lángra szilárdhulladék, a tüzet sikerült lokalizálni. A Nornickel bánya- és fémipari vállalat szerint a hulladék nem tőle származik.

A Nornickel az elmúlt hetekben két alkalommal okozott környezetszennyezést a régióban.

A hétvégén a talhani ércdúsító üzem melléktermék-tárolójának ülepítő tavából nehézfémekkel szennyezett vizet szivattyúztak ki, amely a Harajelah folyót fenyegeti. A bányavállalat elismerte, hogy durván megsértette a környezetvédelmi előírásokat, de azt állította, hogy a vizet előzetesen megtisztították, ezért nem jelent környezeti kockázatot. A vállalat a műveletért felelős alkalmazottjait ennek ellenére felfüggesztette.

Kép: Getty Images

Egy hónappal korábban, május 29-én, 21 163 köbméter dízelolaj ömlött ki a Nornickelhez tartozó Norilszki-Tajmiri Energetikai Vállalat (NTEK) 3. erőművének egyik megrongálódott üzemanyag-tárolójából. A történtek miatt Vlagyimir Putyin június 3-án szövetségi szintű rendkívüli állapot bevezetését rendelte el. A szakértők úgy vélik, hogy a tartály betonlapja azért süllyedhetett meg, mert felengedett a korábban fagyott talaj, az úgynevezett permafroszt.

A Greenpeace szerint 1989 márciusa óta a norilszki volt a legsúlyosabb baleset az Északi-sarkvidéken, akkor az amerikai Exxon Valdez tartályhajó szenvedett balesetet Alaszka partjainál. A katasztrófa során 37 ezer tonna nyersolaj ömlött ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik