Tudomány zöldövezet

Szennyvizet pumpáltak a tundrába

Elismerte a Nornickel orosz bánya- és fémipari vállalat, hogy Norilszk könykékén, az egyik üzemének területéről a környzetvédelmi előírásokat megsértve pumpált szennyvizet a tundrába – írja az MTI. Az incidens szombaton történt, a vállalat egy nikkelfeldolgozó üzem bányászati melléktermék-tárolójának ülepítő tavából nehézfémekkel szennyezett vizet ürített ki.

A szennyezés a Harajelah folyót is fenyegetheti.

A Nornickel szerint a szennyvizet túláradás miatt pumpálták ki, de előzetesen megtisztították, ezért nem jelent környezeti kockázatot. A vállalat a műveletért felelős alkalmazottjait ennek ellenére felfüggesztette.

Kép: Getty Images

Egy hónappal korábban, május 29-én, 21 163 köbméter dízelolaj ömlött ki a Nornickelhez tartozó Norilszki-Tajmiri Energetikai Vállalat (NTEK) 3. erőművének egyik megrongálódott üzemanyag-tárolójából. A történtek miatt Vlagyimir Putyin elnök június 3-án szövetségi szintű rendkívüli állapot bevezetését rendelte el. A balesetet a tartály betonalapjának megsüllyedése okozhatta, ebben komoly szerepet játszhatott az, hogy a felmelegedés hatására megolvadt a korábban fagyott talaj, az úgynevezett permafroszt. A történtek miatt eljárás indult Norilszk polgármestere, a hőerőmű több vezetője és a környezetvédelmi felügyelet (Roszprirodnadzor) egyik ellenőre ellen.

A Greenpeace szerint a norilszki volt a legsúlyosabb baleset az Északi-sarkvidék térségében több mint 30 éve, 1989 márciusa óta, amikor az amerikai Exxon Valdez tartályhajó balesetet szenvedett Alaszka partjainál. Akkor 37 ezer tonna nyersolaj folyt ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik