Tudomány

Elrejtőzhet az agysejtekben a HIV vírus

Az agysejtekben bújhat meg a HIV vírus, ahonnan a fehérvérsejtek viszik tovább a test többi részébe – derült ki az USA Nemzeti Egészségügyi Intézetének (NIH) kutatásából. A PLOS Pathogens tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint egy speciális fajta agysejtet kedvel a vírus: az asztrocitákat, amelyek csillag alakú sejtek, az agyban és a gerincvelőben milliárdnyi számban találhatók meg – írja az IFL Science.

Az NIH és a Rush Egyetem kutatói HIV-fertőzött asztrocitákat juttattak immunhiányos egerek agyába, és megfigyelték, hogyan terjed el a vírus a szervezetben. Az agysejtekben megbúvó HIV végigterjedt az egész testen, és

elért olyan szerveket is, mint a lép vagy a nyirokcsomók.

A HIV vírus alapvetően a CD4 T-sejteket támadja meg, amelyek a fehérvérsejtek egy fajtáját jelölik. Ezek nagyon fontos szerepet játszanak abban, hogy a szervezet képes legyen leküzdeni a különböző fertőzéseket. A HIV gátolja a munkájukat, így, ha a vírus kezeletlen marad, AIDS, vagyis szerzett immunhiányos tünetegyüttes alakul ki, ami azt is jelenti, hogy a beteg akár egy általános fertőzésbe is képes belehalni – olyanba, amiből egy egészséges immunrendszerrel rendelkező ember könnyedén kigyógyul.

Az amerikai kutatásból kiderült, hogy az agysejtek képesek eltárolni a vírust, és újrafertőzni a szerveket még akkor is, ha onnan korábban eltűntek. „A kutatásunk bebizonyítja, hogy az agyban található vírus nem marad az agyban, vissza tud mozogni a periférikus szervekhez leukocitavándorlás segítségével” – írta a Rush Egyetem kutatója, Lena Al-Harthi egy sajtóközleményben.

Kép: Getty Images

Azt már régóta tudják a kutatók, hogy az agysejtekben képes a fertőzés után napokkal is megmaradni a HIV, de az új információ, hogy a megbújó vírus ezután fertőző útjára indul. Ez még akkor is így maradt, ha az egerek a HIV-fertőzésnél használt kombinált antiretrovirális kezelést kapták, ami elnyomja a vírust a szervezetben.

Ez persze nem azt jelenti, hogy a kezelés használhatatlan, hiszen alapvetően nem is arra képes, hogy kiirtsa a vírust, hanem hogy csökkentse a koncentrációját a szervezetben. Viszont arra érdemes figyelni, hogy ha a terápia abbamarad,

az agyban megbúvó vírusok újra megfertőzhetik a létfontosságú szerveket is.

A szakértők szerint az eredményeik arra mutatnak rá, hogy ha valaha is szeretnénk gyógyítani a HIV-fertőzést, a központi idegrendszer szerepét sem hanyagolhatjuk el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik