Tudomány zöldövezet

Már csak a szárazföldek fele maradhatott érintetlen

Nem kérdés, hogy az emberiség óriási hatást gyakorolt bolygónkra, utaink, településeink és mezőgazdasági területeink világszerte megtalálhatóak. Jason Riggio, az Amerikai Geológiai Társaság munkatársa csapatával új tanulmányában azt vizsgálta, hogy a szárazföld mekkora része menthető még meg fajunk tevékenységétől – írja a ScienceAlert.

Az eredmények alapján a föld 48-56 százalékát még csak kevéssé befolyásolta az ember.

Bár elsőre pozitívumnak tűnhet, hogy a szárazföld fele még megóvható, az adatok valójában azt bizonyítják, hogy óriási hatást gyakorlunk a bolygóra.

Kép: Getty Images

Összességében csak a jégmentes területek 20-34 százalékára gyakorolt kis hatást fajunk, a még biztonságban lévő régiók nagy része pedig igen barátságtalan számunkra. Ezek a területek a Föld legszárazabb vagy leghidegebb térségei közé tartoznak.

A szakértők úgy vélik, hogy a még kevéssé érintett területeket fokozottan kell védeni, de a már komolyan befolyásolt régiókban is érdemes jelentősebb természet- és környezetvédelmi projektekbe kezdeni. A természet védelme a mi érdekünket is nagyban szolgálja, az új koronavírus például minden bizonnyal az emberi tevékenység hatására, a vadvilág kizsákmányolása miatt terjedhetett át fajunkra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik