Tudomány

Az űrből is látszik a szibériai véres folyó, amibe húszezer tonnányi gázolaj ömlött

Kisebb katasztrófa történt Szibériában, miután egy baleset folytán egy oroszországi erőműből húszezer tonnányi üzemanyag folyt bele a sarkvidéki Ambarnaya folyóba, hatalmas területen teljesen vörösre festve azt – számoltunk be róla mi is korábban. A balesetet az okozhatta, hogy a Norilsk városa mellett lévő erőműben pénteken összeomlott egy dízeltartály.

Most az Európai Űrügynökség Copernicus Sentinel 2 missziójának műholdja készített két fotót a területről, amelyen szintén kivehető a szerencsétlenség következménye.

Animáció: ESA

A felvételeken tisztán látszik a gázolaj kiömlése után véres folyónak is nevezett Ambarnaya. A katasztrófa egyébként május 29-én történt, a felvételek pedig 31-én és az utána következő napon készültek. Hogy a probléma még nagyobb legyen, az olajömlés után egy jármű miatt még tűz is gyúlt a folyó felszínén. A füst is jó látszik a képeken.

Az IFL Science felhívja a figyelmet arra, hogy a dízelfüst sokkal nagyobb egészségügyi problémát jelent, mint maga az olaj, az orosz WWF szerint pedig

a katasztrófa akkora, hogy az orosz kormány segítsége nélkül lehetetlen lesz javítani a helyzeten. 

Jelenleg 252 ember 72 járművel dolgozik azon, hogy az olajat a környező talajból és a vízből is kitisztítsa. Jelenleg 6730 tonnára teszik az összegyűjtött szennyezett talaj mennyiségét, és 400 tonna dízelolajat sikerült kinyerni a tisztítási munkák során. A folyó felületéről 136 tonna dízelt gyűjtöttek. A krasznojarszki kerület miniszterhelyettese, Anatoly Tsykalov szerint az olaj még nem érte el a víz testét, egyelőre a felszínen maradt, de további vizsgálatok szükségesek, hogy biztosak lehessenek benne.

Főkép: AFP PHOTO / MARINE RESCUE SERVICE OF RUSSIA

Ajánlott videó

Olvasói sztorik