Tudomány zöldövezet

A vártnál gyorsabban pusztult Amazónia

A Brazil Űrkutatási Intézet (INPE) adatai alapján az eddig véltnél jóval nagyobb területen irtották ki az esőerdőt Brazíliában 2018 augusztusa és 2019 júliusa között – írja az MTI. Az INPE szerint 10 129 négyzetkilométernyi esőerdő tűnt el az érintett periódusban,

ez nagyjából megegyezik Libanon területével, és 34,4 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbi időszakhoz képest.

A szakértők korábban úgy vélték, hogy 9762 négyzetkilométeren tűntek el a fák 2018 augusztusa és 2019 júliusa között.

Kép: Getty Images

2008 óta 2018-2019-ben pusztult a leggyorsabb ütemben az esőerdő. A pusztítás Jair Bolsonaro elnök első hivatali évéhez köthető. Bolsonaro kritikusai gyakran azzal vádolják az elnököt, hogy bátorítja az erdőirtást, az illegális fakitermelést, illetve a földek megnyitását mezőgazdasági használatra, beleértve a védett területeket is, és a térség gazdasági kiaknázása érdekében pedig nem törődik a környezetvédelemmel.

Brazília területén fekszik Amazónia nagyjából 60 százaléka, a szakértők szerint a klímaváltozás feltartóztatásában kulcsszerepet játszik az esőerdő megőrzése. Az INPE havonta közölt adatai szerint az erdőirtás fokozódott 2020-ban, a januártól áprilisig tartó időszakban 55 százalékkal nagyobb területen pusztult el az erdőség, mint 2019 azonos időszakában.

Bolsonaro májusban mozgósította a hadsereget, hogy véget vessen az illegális erdőirtásnak. Az elnöki rendelet hatálya szerdán jár le, de helyi tisztségviselők legalább 30 napos meghosszabbítására számítanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik