Tudomány

Évek óta terjesztik, hogy idegenek jártak a Földön

Az ősi idegenek elmélete annyira népszerűvé vált, hogy a History Channel ezzel foglalkozó műsora már a 15. évadát tapossa. A dokusorozat egyik állandó szereplőjével, Giorgio Tsoukalosszal beszélgettünk arról, mit gondol a tudomány szkepticizmusáról, a Pentagon ufóvidedóiról, és arról, hogy még mindig nagyon sokan támadják az elképzeléseit.

A History Channel kistestvérén, a H2-n fut az Ősi idegenek című, elképesztően népszerű dokumentumsorozat, ami gyakorlatilag a pszeudoarcheológia egyik legfőbb állítását járja körbe: az emberiség történelme során többször meglátogattak már minket az idegenek, és ők segítették a különböző kultúrák fejlődését. A legtöbb ilyen történet dióhéjban annyiról szól, hogy a földönkívüliek jöttek, építettek, cserébe az emberek istenként tisztelték őket.

A műsor készítői, valamint az elmélet követői a világ szinte minden tájáról találnak erre bizonyítékokat. A sorozat már a 15. évadánál tart, annak ellenére, hogy számos állításait megcáfolták elismert régészek, történészek, sőt gyakorlatilag a tudományos szakma túlnyomó része ellene foglal állást.

A földönkívüli építészet szexibb, mint az igazi

Nem meglepő, miért ilyen népszerű az ősi földönkívüliek elmélete: még ma is rengeteg olyan történelmi rejtély létezik, amikre nem tudjuk a magyarázatot. Elég az egyik legnépszerűbb, nagyjából mindenki által ismert építészeti „csodára” gondolni (és a csodát a félreértések elkerülése végett itt idézőjelbe kell tennünk): még mindig nincs pontos magyarázat arra, hogy az egyiptomiak hogyan építhettek több mint négyezer évvel ezelőtt olyan hatalmas épületeket, mint a piramisok.

Végre megérthetjük, hogyan épült a nagy piramis
Fontos felfedezésre jutottak az Arab-sivatagban.

Az ősi földönkívüliek elmélete szerint a piramisok felhúzásában is idegenek segédkeztek, akiknek alakját aztán az egyiptomiak beépítették a mitológiájukba. Mégiscsak szexibb, ha azt mondjuk, hogy idegenek földöntúli technológiát bevetve segítettek megépíteni a síremlékeket, mint az, hogy valószínűleg belső rámpát használtak a dolgozók.

Fotó: Getty Images

Vagy az is vadregényesebb, hogy a Húsvét-szigetek hatalmas kőalakzatait földönkívüliek emelték, ahelyett, hogy beismernénk: tényleg az itt lakók dolgozták ki őket, hordták szét a szigeten, méghozzá olyan mennyiségben, hogy gyakorlatilag a sziget összes fáját kipusztították miatta.

Istenek helyett asztronauták

Az ősi földönkívüliek elméletében hívők (a továbbiakban az ancient aliens kifejezés után AA-hívők) alapvetően abból indulnak ki, hogy

a különböző kultúrák vallásai valójában nem is isteneket, hanem az űrből érkezett földönkívülieket szerepeltetnek istenek képében.

Ez nagyon izgalmasan hangzik, és el kell ismerni, hogy tényleg minden vallásban léteznek olyan istenek, akik az égből érkeztek a földre, hogy tanítsanak, utat mutassanak az embereknek. Az AA-pártiak szinte minden vallásban találnak olyan motívumokat, amik támaszt adnak az elképzeléseiknek: az olyan ősi mitológiáktól kezdve, mint a hinduizmus, az egyiptomi isteneken át a Bibliáig mindenhol felismerik a földönkívüli asztronauták látogatását.

A legendákat, a mítoszokat kontextusból kiragadva, szó szerint értelmezik. A témában szakavatott tudósok egyébként ezt tartják az egyik legnagyobb hibájuknak: az etnocentrizmust, vagyis azt a gondolatmenetet, hogy a saját etnikum vagy etnikai csoport mindennek a középpontja, és minden más csoport dolgait, viselkedését, értékeit ehhez viszonyítjuk. Az AA-hívők nem az adott időszak, az adott kultúra körülményei között próbálják értelmezni az általuk ufójelenségként értelmezett történéseket, hanem mai szemmel nézik a „bizonyítékokat”.

Fotó: Getty Images

Az AA-követők szeretik magukat az ősi földönkívüliek elmélet képviselőiként feltüntetni, és ezt szembeállítani a „mainstream” tudósokkal, azaz mindenkivel, aki nem ért velük egyet. „Korábban belementem az ilyen vitákba, de ma már nem érdekel, mit mondanak, akik nem hisznek a feketén-fehéren ott álló bizonyítékoknak” – mondta a 24.hu-nak Giorgio Tsoukalos író, televíziós személyiség, az Ősi idegenek műsorvezetője. Ha valaki nem tudná, kiről beszélünk, mémet már biztosan látott róla:

 

Korábban sokan megkerestek azzal, hogy noha nagyon jó a sorozat, nem értik, miért nem mutatunk kemény, megkérdőjelezhetetlen bizonyítékokat az elméletünk alátámasztására. Erre mindig azt mondtam: mire gondolsz? Hogy érted, hogy nincs bizonyíték? Az egész sorozat egy nagy bizonyíték.

A „mainstream” tudomány azonban nem így gondolja. A tudományos világ nagy része erősen kritizálja a Tsoukalos által képviselt elméletet, és magát a sorozatot is, méghozzá több fronton: a műsorban féligazságok hangzanak el, a megszólaló szakértők gyakran szavahihetetlenek, ha pedig tényleg elismert tudósok, a nyilatkozataikat sokszor kiragadják a kontextusból, ráadásul olyan tárgyakat, régészeti leleteket is felvonultatnak bizonyítékként, amikről ma már biztosan tudni, hogy hamisak.

Ilyen a kristálykoponyák rejtélye, amik kvarc- vagy egyéb kristályból kifaragott, emberi koponyát formázó szobrok. A koponyák állítólagos megtalálói szerint a pre-kolumbán időkből származnak, és közép-amerikai eredetűek. Ezt azonban a tudományos vizsgálatok számára rendelkezésre bocsátott egyetlen példány esetében sem sikerült igazolni, azt viszont igen, hogy szinte mindet a 19. század közepe táján, vagy később készítették, csaknem bizonyosan Európában.

Fotó: Getty Images

De vannak egészen a valóságtól elrugaszkodott elképzelések is, mint például az, hogy azoon dinoszauruszokat, amik nem a mai madarak ősei, a földönkívüliek pusztították ki szándékosan, hogy az emberi fajnak esélyt adjanak a túlélésre.

Amikor már a Pentagon is ufóvideókat tesz közzé

Az AA-pártiak malmára hajtja a vizet, hogy nemrégiben a Pentagon is bevallotta: a korábban egyszerűen hoaxnak gondolt, a többi hamisított videó mellett emlegetett ufóészlelős videói valójában nagyon is igaziak, és még mindig fogalmuk sincsen, pontosan mit is látni a felvételeken.

A felvételek után nem sokkal az USA haditengerészete nyolc jelentést hozott nyilvánosságra, ezek is azonosítatlan repülő tárgyakat ábrázolnak. Fontos viszont megjegyezni, hogy ezeken nem földönkívüliek látszanak: egyelőre az a biztos, hogy senki nem tudja, milyen légi járműveket sikerült lencsevégre kapni, és azt sem, hogy az amerikai tengerészek mit láttak.

„A modern történelem során először kérnek minket a kormányaink, hogy maradjunk otthon, a Pentagon felvételeit pedig pont ekkor hozták nyilvánosságra” – mondta Tsoukalos. „Pontosan ez az oka annak, hogy olyan sokan hallottak róla: otthon ülünk, és a híreket figyeljük. Érdekesnek tartom azonban, hogy hetek teltek el, mióta kijöttek a videók, és egy komoly híroldal, egy komoly újságíró sem kapta fel a sztorit.”

Elismerik, ha hibáznak

Tsoukalos úgy gondolja, hogy a „mainstream” tudomány képviselői közül is többen vannak, akik AA-hívők, de félnek, hogy a szakma kitaszítja őket magából, ha ezt elismerik.

El sem tudom mondani, hányszor találkoztam egyetemi professzorokkal, akadémikusokkal, akikkel szemben vitáztam nyilvános fórumokon, majd utána a konferencia hoteljének bárjában este leültek mellém, és elmondták, hogy egyetértenek velem, és szerintük elképesztő, hogy milyen jó munkát végzek az emberiség ősi titkainak felkutatásában.

Tsoukalos nem régész, de még csak nem is történész végzettségű, sport információs és kommunikációs szakon diplomázott. Már több mint huszonöt éve foglalkozik az ősi földönkívüliek elméletével, 12 évig volt Erich von Däniken ősi asztronautákat kutató központjának, a Center for Ancient Astronaut Research-nek az igazgatója, és ő az AA-elmélettel foglalkozó Legendary Times című magazin kiadója is. Óriási szenvedéllyel beszél a munkájáról, rengeteg neves adó műsoraiban is szerepelt már: a History Channelen kívül megjelent a The Travel Channel és a National Geographic Channel képernyőjén is.

Giorgio Tsoukalos. Fotó: Michael Loccisano/Getty Images for HISTORY

Az AA-elmélet talán még nála is nagyobb alakja Erich von Däniken – amíg Tsoukalos valójában egy igencsak lelkes televíziós személyiség, addig Däniken munkássága már több problémát vet fel: korai karrierje során például börtönben is ült többrendbeli csalás és sikkasztás miatt, második könyvét a rácsok mögött írta meg. Ugyan a börtönbüntetésnek nem a pszeudoarcheológiához, hanem félresikerült hotelmenedzsmenthez volt köze, már eleve ez felvet néhány kérdést az elméletének hitelességéről és az etikai feddhetetlenségéről.

Tsoukalos azonban úgy gondolja, hogy Däniken követendő szaktekintély, többek között azért, mert ha időközben kiderül valamiről: mégsem teljesen biztos, hogy ősi idegenek nyoma, ezt elismeri. „Korábban azt hittük, hogy egy hieroglifa a denderai egyiptomi templomban ősi asztronautákra utal, azóta viszont kiderült, hogy valójában palimpszeszről van szó, azaz arról, hogy egy fáraó olyan helyre rajzoltatta a hieroglifáját, ahol korábban már az apja is feliratot készíttetett. Így a két hieroglifa fedte egymást.

Korábban azt hittük, hogy ez egy hieroglifa, és asztronautákra utal, de ma már ezt nem mondjuk, mert kiderült, hogy nem így van

– mondta Tsoukalos.

A „mainstream” tudomány szerint nagyon sok AA-bizonyítékot hasonló egyszerűséggel meg lehet cáfolni: készült is egy háromórás dokumentumfilm arról, hogy a legnépszerűbb AA-állítások miért hamisak. Ebben szerepel Puma Punku köveinek rejtélye, az egyiptomi piramisok, a híres maja űrhajós, Pakal király dombornyomata, és a húsvét-szigeteki moaik is. „Persze, láttam a dokumentumfilmet, és ezt egészen nyugodtan idézheted is tőlem: az egész butaság” – mondta Tsoukalos. „Amit nagyon sokan nem vesznek figyelembe, az az, hogy amiket az Ősi idegenekben mi felhozunk, nem állítások – minden felvetés kérdéssel végződik. Ez különböztet meg minket másoktól: nem állítunk, hanem kérdéseket teszünk fel.”

Egyre többen kételkednek a tudományban

Azzal persze alapvetően nem lenne nagy gond, ha az AA-követők egészen egyszerűen felkeltenék a laikus néző kíváncsiságát a történelmi témák iránt. Fontos, hogy mindenki kialakítson magában egy egészséges szkepticizmust, és ne csak elhiggye, amit elé tesznek, kérdezzen, vizsgálja meg több oldalról a problémát. A „mainstream” tudomány lényege is pontosan ez: újabb és újabb kérdések feltevése, és ezek bizonyítása vagy cáfolása – csak a realitások talaján maradva.

Az internet korában azonban már jól látszik, mekkora baj lehet abból, ha az emberek nem hallgatnak a tudósokra, és teret engednek az álhíreknek, a hamis információknak, az „alternatív igazságoknak”.

Elég arra gondolni, hogy milyen ijesztő ütemben terjed az oltásellenesség a közösségi médiában,

és a koronavírus-járvány során is hányan fordítottak hátat azoknak az orvosoknak és kutatóknak, akik azon dolgoznak, hogy legyőzhető, de legalább is sokkal kezelhetőbb legyen a betegség. Összeesküvés-elméletek százai jelentek meg a COVID-19-cel kapcsolatban, kezdve azzal, hogy az 5G okozza, azon át, hogy tulajdonképpen kínai biofegyverről beszélünk, egészen egy világméretű, a kapitalizmust összedönteni szándékozó koordinált támadásig.

Persze érthető, hogy az átlagember miért fordul könnyebben az AA-témák felé: a tudósokat jellemzően nem arra tanítják, hogy a nagyközönségnek is prezentálják az eredményeiket, főleg nem úgy, hogy az izgalmas, figyelemfelkeltő legyen. Az AA-témák térnyerése és a legújabb összeesküvés-elméletek is azt mutatják, hogy a tudománynak le kell szállnia az elefántcsont-toronyból, és megértetni az emberekkel, miért is fontos, hogy a biztos, tudományosan alátámasztott eredményeknek higgyenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik