Tech

Három ufóvideót tett közzé a Pentagon

A Pentagon hivatalosan is nyilvánosságra hozott három olyan videót, amelyeken azonosítatlan repülő tárgyak, vagyis ufók (unidentified flying object) láthatók. A videókat tavaly szeptemberben egy magánvállalat már feltette a netre, akkor az amerikai haditengerészet megerősítette a hitelességüket.

Azt nem tudni, hogy a felvételeken milyen járművek láthatók,

az egyikről a filmet készítő pilóta azt feltételezi, hogy drón lehet. Mindegyik videón gyorsan mozgó eszközök szerepelnek, amelyekről infravörös kamera készített felvételt.

A Pentagon szóvivője, Sue Gough azt mondta, azért hozták hivatalosan is nyilvánosságra a felvételeket, hogy ne legyenek spekulációk az eredetiségüket illetően. A CNN-nek azt is elmondta, hogy megvizsgálták a videókat, és csak akkor engedték ki őket, amikor megbizonyosodtak, hogy semmiféle titkos információt nem tartalmaznak.

A haditengerészek hivatalos iránymutatást kaptak arra vonatkozóan, hogyan kell lejelenteniük az ilyen észleléseket. A Pentagon szerint nagyon fontos, hogy minél több információ legyen egy-egy jelenségről, hogy jobban le tudják kutatni, valójában mi is volt az azonosítatlan repülő tárgy.

2017-ben az egyik pilóta azt mondta a CNN-nek, hogy a 2004-ben látott ufó olyan módon mozgott, amit ő nem tudott megmagyarázni. Nagyon gyorsan tudott irányt változtatni, és két másodperc alatt eltűnt a látóhatáron.

A Pentagon korábban, 2007-2012-ig tanulmányozta az ilyen felvételeket, hogy többet megtudjon arról, mi látható rajtuk, de a programot leállították, mert „fontosabb dolgokra kellett költeni a támogatást”. A program korábbi vezetője, Luis Elizond azonban úgy gondolja, hogy elég meggyőző bizonyítékokat látott arra, hogy „nem biztos, hogy egyedül vagyunk”.

A szakember szerint ezek a felvételek (és a Pentagon birtokában lévő többi is) olyan technológiát mutatnak, ami jelenleg nincs az USA birtokában, és a Pentagon tudomása szerint más országéban sem – persze ez még nem zárja ki azt, hogy szupertitkos kísérletekről van szó, amikről az Egyesült Államokban egyáltalán nem tudnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik