Tudomány

A NASA azt vizsgálja, hogy hat a kozmikus sugárzás az űrhajósok szervezetére

Ahhoz, hogy megértsük, pontosan milyen hatással lesz a jövő űrhajósaira a hosszú távú űrutazás, muszáj tanulmányoznunk a galaktikus kozmikus sugárzás hatását az emberi testre. Eddig nagyon kevés lehetőségük volt szakértőknek arra, hogy a Földön tudják kutatni a témát, most azonban a NASA-nak sikerült egy olyan szimulátort építenie, amely a kutatók segítségére lehet – írja az EurekAlert.

A galaktikus kozmikus sugárzás (Galactic Cosmic Rays, GCR) olyan nagy energiájú sugárzás, amelyet protonok, héliumionok, és nagyobb töltéssel és energiával rendelkező egyéb ionok hoznak létre. Nagyon nehéz védekezni ellene, reakcióba lépnek az űrhajók anyagával és az emberi testtel is, utóbbi esetében

ez kifejezetten veszélyes lehet, hiszen különböző egészségügyi kockázatokat foglal magában.

A GCR-eket ezidáig nem igazán lehetett a Földről hatékonyan megfigyelni, illetve nem lehetett velük az emberi testtel kapcsolatos kísérleteket végezni. Ez most megváltozhat, ugyanis a NASA Langley Kutatóközpontja és az Űrsugárzási Laboratóriuma (Space Radiation Laboratory) közös projekt keretein belül olyan rendszert hozott létre, amellyel földi körülmények között is modellezni lehet a galaktikus kozmikus sugárzást. Az eredményeikről a PLOS Biology tudományos szaklapban számoltak be.

A szimulátor segítségével a kutatók képesek gyorsan váltani különböző ionenergiás nyalábok között, és így tudják pontosan modellezni azt is, hogy egy-egy tervezett missziónál milyen lesz a sugárzási környezet.

Christina Koch űrsétán. Kép: Handout / NASA / AFP

A rendszert már kipróbálták: 2018 júniusában 33 egyedi ionenergia-nyaláb kombinációt próbáltak ki, amivel azt modellezték, milyen GCR-sugárzás hatna egy űrhajóban utazó asztronautára mélyűri expedíció során. Októberben pedig már állatokon is végeztek kísérleteket, hogy megállapítsák, hogyan hat a szervezetükre a többionos sugárzás.

A kutatók azt remélik, hogy a szimuláció képes lesz csökkenteni a kutatási költségeket és a kísérletekhez is kevesebb állatra lesz szükségük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik