Tech

Számold ki, mennyi sugárzás ér egy repülőút alatt

A földön mindenhol jelenlévő sugárzástól a repülőn sem lehet menekülni - csak ott fent az űrből érkezik.

Itt a nyár, jöhet a jól megérdemelt pihenés és ha szerencsések vagyunk, akkor nyaralásunk helyszínét repülővel közelíthetjük meg. S míg természetesen senkinek nem szeretnénk elrontani a kedvét, egy ilyen utazásnál úgy tűnik, nem elég a naptej.

Az Egyesült Államok Szövetségi Légügyi Hivatalának galaktikus sugárzásmérőjével bárki (egészen pontosan) kiszámolhatja, hogy mennyi kozmikus sugárzásnak tette ki magát egy-egy repülőút során.

Például, ha egy áprilisi Budapest-London utat számolunk és – a pontosság igénye nélkül – azt mondjuk, hogy az utas 100 percig tartózkodott 10 km magasan a 10-15 perces le és felszálláson kívül, akkor 9,23 mikrosievert sugárzást könyvelhetünk el. Ez nagyjából annyi, mintha az egész testünkről 9 röntgenképet készítettek volna – és ez csak az odaút volt.

Megijedni persze nem kell, ez az adag nem veszélyes – rendszeresen repülő ismerőseink sem kezdtek el még a sötétben világítani. Persze ha valaki nagyon fél a kozmikus sugárzástól, ólom-bélelt ruházattal védekezhet – egy ilyen szerelés azonban biztos, hogy be fog sípolni a beléptető kapuknál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik