Tudomány

Elbutulhatnak az űrhajósok a Marsra menet

mars-1 (Array)
mars-1 (Array)

Egereken vizsgálták, hogy mit okozhat a több évig tartó úton a kozmikus sugárzás.

Az űrszemétnél, elszabadult aszteroidáknál, az utánpótlás hiányánál vagy a hajtómű meghibásodásánál sokkal nagyobb veszélyt jelentenek a kozmikus sugarak a hosszú távú űrutazások során – derítették ki amerikai kutatók. A kozmikus sugárzás ugyanis hosszú távon a megismerő, észlelő és megértő képességek elbutulás-szerű romlását idézhetik elő. Márpedig a Mars-utazás résztvevői bőven ki lesznek téve ennek a hatásnak: legkevesebb két és fél évig tart majd expedíciójuk.

A NASA egereket tett ki olyan hatásnak, mint amire a világűr úttörői számíthatnak majd és azt tapasztalták, hogy az állatok kognitív képességei hanyatlottak, sőt, szembetűnő változások mentek végbe az agysejtek és a szinapszisok szerkezetében.

Ezek a hatások az űrhajósoknál teljesítménycsökkenéssel, nyugtalansággal és más problémákkal járhatnak. Ez veszélyeztetheti a küldetés kritikus feladatait és nagy kockázatot jelenthetnek váratlan helyzetekben.

A kutatók szerint ugyanakkor lehetséges úgy megtervezni az űrhajót, hogy legyenek benne olyan terek, melyeket fokozott védelemmel látnak el a kozmikus sugárzás szerint.

A NASA azt tervezi, hogy 2025-ben embert küld egy aszteroidára, a 2030-as években pedig a Marsra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik