Tudomány koronavírus

Lehet, mégsem a tobzoska adta át a koronavírust

Egy új genetikai vizsgálat alapján nem valószínű, hogy az új koronavírus a tobzoskákról terjedt az emberre – írja az IFLScience. A korábbi tanulmányok megállapították, hogy a SARS-CoV-2 denevérekben alakult ki, majd egy köztes gazda révén jutott el fajunkhoz. Sok szakértő arra gyanakodott, hogy a tobzoskák lehettek a közvetítők.

Az emlősök Kínában különösen keresettek, mert pikelyük a hagyományos gyógyászat egyik alapanyaga. A kutatók egy ideje tudják, hogy az illegálisan szállított tobzoskák hordozzák a COVID-19-et okozó vírus rokonát, az állatok különleges immunrendszere viszont megóvhatja őket a súlyos megbetegedéstől. A koronavírusoknak számos típusa létezik, ezek többsége állatokban található meg. Áprilisban például újabb hatot mutattak ki denevérekben, egyik vírus sem veszélyes az emberre, vizsgálatuk viszont segíthet jobban megérteni, hogyan képesek fajok közt terjedni a kórokozók.

Kép: Getty Images

A Kuangtungi Alkalmazott Biológiai Intézet csapata most azt mérte fel, hogy a tobzoskák lehettek-e a közvetítők. A szakértők három beteg példányból begyűjtött minták alapján térképezték fel a bennük lévő koronavírus teljes genomját.

A kutatók arra jutottak, hogy a vírus valóban hasonlít a SARS-CoV-2-re és bizonyos denevérekben előforduló típusokra, de feltételezhetően nem elődje a COVID-19-et előidéző kórokozónak.

Az új koronavírus köztes gazdáját továbbra sem lehet egyértelműen meghatározni. Bármilyen fajról is van szó, az állatkereskedelem szabályzása fontos feladat lenne, ha el akarjuk kerülni a jövőben a hasonló járványokat.

Koronavírus - Még több hír a témában

Ajánlott videó

Olvasói sztorik