Tudomány koronavírus

Újabb koronavírusokat találtak denevérekben

A koronavírusok hat újabb törzsét mutatták ki mianmari denevérekben – írja az IFLScience. Azt egyelőre nem tudni, hogy az érintett vírusok képesek-e fajok között terjedni, a szakértők szerint ugyanakkor nem állnak közeli rokonságban a SARS-ot, a MERS-et és a COVID-19-et előidéző kórokozókkal.

A kutatók úgy vélik, hogy rengeteg koronavírus várhat még felfedezésre a denevérekben.

Fontos kiemelni, hogy ezek töredéke jelenthet veszélyt az emberre, arra pedig nincs bizonyíték, hogy a denevérekben jelen lévő koronavírusok közvetlenül emberre terjednének.

Az amerikai vezetésű nemzetközi projekt, a PREDICT célja azon kórokozók azonosítása, melyek pandémiát idézhetnek elő. A csapat a mianmari Linno-barlangban találta meg az újabb vírusokat.

Évezredek óta együtt élünk a koronavírusokkal
Bár évezredek óta velünk van a koronavírus, de csak most fordult igazán ellenünk.

A szakértők 2016 májusa és 2018 augusztusa között több mint 750 mintát gyűjtöttek be a helyi denevérektől, majd ezeket a környéken élő háziállatok és emberek mintáival vetették össze. Az elemzés végén hat, korábban ismeretlen törzset fedeztek fel.

Suzan Murray, a Smithsonian Intézet Globális Egészségügyi Programjának vezetője és a csapat tagja szerint a koronavírusok többsége nem jelent veszélyt az emberekre. A kutató bízik benne, hogy a mostani kórokozók korai azonosításával különleges lehetőség adódik a vírusok vizsgálatára.

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik