Tudomány zöldövezet

Kettős fronthatás okoz görcsös fejfájást

Pénteken északon, északnyugaton eleinte többnyire erősen felhős lesz az ég, majd szakadozik, gomolyosodik a felhőzet, másutt túlnyomóan napos idő lesz fátyol- és gomolyfelhőkkel. Az északi tájakon délelőtt gyengülő, megszűnő csapadék várható, majd szórványosan záporok, helyenként zivatarok alakulnak ki – írja a Kiderül.hu.

A déli megyékben inkább csak késő délutántól, estétől lehet záporos csapadék. A gyakran élénk északi szél főként napközben többfelé megerősödik, zivatarban viharos széllökés is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 14 és 30 fok között alakul, északon, északnyugaton lesz a leghűvösebb, míg délkeleten a legmelegebb idő. Késő este 8, 18 fok valószínű.

A légnyomás csökken, majd emelkedik, frontérzékenyeknel görcsös migrénes fejfájás, ingerlékenység előfordulhat.

A szél megerősödik és csökkenti a hőérzetet, az eső kimossa a virágport a levegőből, így az allergiások tünetei átmenetileg enyhülnek.

Riasztás és figyelmeztetés

Országos Meteorológiai Szolgálat az ország északi és nyugati területeire riasztást adott ki a várható zivatarok miatt. Napközben eleinte főként az ország északi felén, majd később délnyugaton, délen alakulhatnak ki helyenként zivatarok (egy-egy heves zivatar is lehet).

A zivatarokat elsősorban viharos erejű széllökések (jellemzően 70-80 km/h, de egy-egy helyen akár >80 km/h is lehet) kísérhetnek, de kisebb méretű (1-2 cm) jég is előfordulhat. Elsőfokú figyelmeztető előrejelzés péntekre hazánk teljes területén érvényben van, szombaton a kritériumokat elérő veszélyes időjárási jelenség nem várható.

Hétvégére melegszik

A hétvége első napján északon felhős idő lesz a jellemző, délen a fátyolfelhők mellett szűrt napsütésre számíthatunk, néhol kisebb eső, zápor előfordulhat. Az északi, északnyugati szél helyenként megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 5 és 12, a legmagasabb nappali hőmérséklet 16 és 23 fok között valószínű, északnyugatról délkeleten felé haladva várható a melegebb idő.

Vasárnap éjszaka megnövekszik, majd napközben csökken a felhőzet, több órára kisüt a nap. Éjszaka az ország déli felén szórványosan, napközben néhol lehet eső, zápor, az északnyugati szél többfelé megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 7 és 13, a legmagasabb nappali hőmérséklet 20 és 25 fok között valószínű.

Kiemelt kép: Ivándi-Szabó Balázs/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik