Tudomány zöldövezet

A fecskék most ránk számítanak

Rendkívül aszályos az idei tavasz, ezen a mostani zivatarok is éppen csak enyhíteni tudnak – már ahova jut belőlük. Küzd az élővilág, egyes fajok pedig különösen nagy gondban vannak, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) közleménye szerint a szárazság miatt nehezen indul az amúgy is megfogyatkozott állományú molnár- és füsti fecskék költése.

A szárazság miatt ugyanis nem találnak maguknak sarat, amiből megépíthetnék, illetve tatarozhatnák a fészkeiket.

Szinte lehetetlen sarat találni

Ezen fajok fészekanyaga szó szerint az út pora – amennyiben az kellő mennyiségű vizet kapva sárrá válik. A jelentős részben aszfalttal, betonnal, térburkoló kővel fedett talajú lakott területek fecskéinek, különösen a városközpontokba is bemerészkedő molnárfecskéknek, a mind gyakoribb aszályos tavaszokon, nyárelőkön szinte lehetetlen sarat találniuk.

A helyzetet tovább nehezíti a hazai háztáji állattartás európai uniós csatlakozásunkat követő összeomlása, melynek következtében eltűntek az aszályos tavaszon, nyárelőn is fészekanyaggyűjtő helyként funkcionáló jószágitatók.

Sarat gyűjtő füsti és molnárfecskék Fonyban. Bár mindkét faj azonos fészekanyagot használ, a felvételeken jól megfigyelhető, hogy a füsti fecske a sár mellé növényi szálakat is gyűjt (Videó: Orbán Zoltán):

Sárgyűjtő helyek

Ezen a helyzeten segíthetünk sárgyűjtőhelyek létesítésével és fenntartásával. A legkézenfekvőbb megoldás, ha kis forgalmú utak földes padkáján (a homokos padka nem jó, mert a nedves homok nem tapad jól, az ebből készült fészek nem tartós, könnyen leszakad), gyártelepek udvarán slag vagy vödör segítségével asztalnyi területet jól beiszapolunk, addig locsoljuk a vizet, amíg a talaj többet már nem tud beszívni.

Ezt követően már csak annyi a dolgunk, hogy az időjárástól, a csapadékviszonyoktól függően néhány naponta újra locsoljuk a területet, folyamatosan lágy saras állagban tartva azt. Ilyen sárgyűjtőt a kertben is létesíthetünk, de ha nem szeretnénk tönkretenni a gyepet, alkalmazhatunk tálcás sárgyűjtőhelyet is, amely erkélyen, tornácon is használható.

A sárgyűjtő helyeket április első felétől legalább május végéig, folytatódó aszály esetén a másodköltés kezdetekor, június végétől néhány újabb hétig érdemes működtetni – javasolja az MME.

Kiemelt kép: Komka Péter/MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik