Tudomány zöldövezet

Szaporodási izgalom: autókat, ablakokat támadnak a madarak

A területüket védő madarak akár a végkimerülésig tartó harcot folytatnak tükörképük ellen. A természetben a mesterséges tükröződő felületekhez hasonlóan gyakori, ennyire stabil és tiszta tükörkép nem létezik, az állatoknak nem volt lehetősége evolúciós szinten alkalmazkodni, felkészülni erre az ingerözönre.

Világszerte, így Magyarországon is rendszeresen megfigyelnek − elsősorban tavasszal − autók visszapillantó tükrét és szélvédőjét vagy házak, irodák ablaküvegét mániákusan csipkedő, kopogtató madarakat, amelyek akár napokig visszatérve, órák hosszat támadják ezeket a mesterséges objektumokat. Ezekben az esetekben − függetlenül az érintett madarak csoportbeli hovatartozásától − nagyon sok a közös vonás, melyek egyben magyarázattal is szolgálnak a viselkedésre.

A jelenség hátterében a madaraknak a költési időszak kezdetével felerősödő területféltő magatartása, és ezzel összefüggésben a civilizációs környezet „tükörkép-szennyező” hatása áll.

Mivel a természetben a mesterséges tükröződő felületekhez hasonlóan gyakori, ráadásul ennyire stabil és tiszta tükörkép nem létezik, az állatoknak nem volt lehetősége evolúciós szinten alkalmazkodni, felkészülni erre az ingerözönre – derül ki a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján található tájékoztatóból.

Civilizációs ártalom

A nyugodt víztükörben ivás közben tükröződő „ellenség” legyőzhető, mivel a hullámzással a kép teljesen eltűnik, és a víz újabb, akár percekig tartó elsimulásáig nem is tér vissza, így a madár néhány perc alatt megnyugszik. Ezt mutatja be Orbán Zoltán, az MME szóvivőjének videója egy karvaly főszereplésével:

A mesterséges tükröződő felületek képe viszont stabil, a tükörkép ezeknél nem legyőzhető, ami a madarakból elhúzódó támadó viselkedést válthat ki. Itt éppen egy balkáni fakopáncsból, ezt a felvételt is Orbán Zoltán készítette.

Szaporodási izgalom

Tavasszal a hosszabbodó nappalok hatására szaporodási izgalomba kerülő hímek fészkelőhelyet keresnek maguknak és leendő párjuknak, majd énekléssel kijelölik ennek határait, miközben figyelve és fülelve keresik a rivális hímeket.

Ilyenkor a fészkelőhely „tulajdonosa” nem egy helyben üldögélve énekel, hanem a revírt körberepülve, rövidebb-hosszabb időre meg-megállva szó szerint körbeénekli a területét, amihez a magaslati pontok, például a parkoló autók különösen vonzó helyet kínálnak.

Ha ez történetesen egy sötét színű, metálfényezésű jármű, melyben a madár megláthatja a saját tükörképét, vagy megpillantja magát az autó visszapillantó tükrében, ablaküvegében, akkor elkezdődhet az akár napokig, naponta több órán át tartó harc a saját tükörképével. Így néz ki egy hím házi veréb küzdelme a tükörképe ellen Budapest-Rákoshegyen (Videó: Huszár Imre):

Életveszélyes lehet a fantomharc

A viselkedés leggyakoribb kiváltója az autók visszapillantó tükre és hátsó szélvédője, de a madarakat bármilyen tükröződő felület (például ablakok), és természetesen a számukra hozzáférhető helyre kitett tükör is megtréfálhatja.

Bármilyen jópofának tűnjenek is ezek az „erőlködő” madarak, a vizuális környezetszennyezés könnyen veszélyessé válhat a számukra, mert a tükörképükkel vívott sokórás, mániákus, teljesen természetellenes harc során az „ellenség” soha nem adja fel, így a madár képes a végkimerülésig küzdeni.

Eközben nem táplálkozik rendesen, nem tudja a területét megvédeni a valódi riválisoktól, és akár a fiókák etetésébe való besegítést is hanyagolhatja. Sőt, az ablakban tükröződő „fajtárs” támadása következtében betörő üveg a madárnak fizikai sérülést okozhat. Néhány éve Sásdon egy fehér gólya napokig olyan hevesen támadta a tükörképét egy épület ablakaiban, hogy azok közül több is betört.

Hogy mit tehetünk a madarak védelmében, az ablakok megóvása és nem utolsó sorban az órákon át tartó, zajos kopogtatás ellen, arra az MME cikkében talál praktikus, gyakorlati tanácsokat.

Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Jean Mayet / Biosphoto

Ajánlott videó

Olvasói sztorik