Tudomány zöldövezet

Lebutulunk a lakáson belüli légszennyezéstől

Bár most mindenki a koronavírus-világjárvánnyal van elfoglalva, a klímaváltozás és az azt kiváltó folyamatok továbbra sem csendesednek. Egy friss kutatás kimutatta, hogy a növekvő széndioxid-szint nemcsak a bolygónak, hanem nekünk is káros: a lakáson belüli szennyezett levegő már az évszázad végére meglátszódhat a kognitív képességeinken – írja az IFL Science.

A levegőben található szén-dioxid mennyisége ugyanis a vérben is megnövelheti a káros anyag arányát, ez pedig azt eredményezheti, hogy

kevesebb oxigén jut az agyunkhoz, fáradtabbak leszünk, erősebben szorongunk, és a kognitív funkcióink is tompulnak. 

Szakértő számítások szerint 2100-ra a külső légszennyezettség elérheti a 930 ppm-et (parts per million), és ha nem teszünk valamit ellene, a belső levegő szennyezettsége akár 1400 ppm-ig is felkúszhat, ami sokkal magasabb, mint amit az emberiség valaha is megtapasztalt.

A Colorado Boulder-i Egyetem kutatói a GeoHealth tudományos folyóiratban mutatták be tanulmányukat, amely szerint ez a szennyezett levegő már több mint elég az észrevehető kognitív „butuláshoz”. Az alapvető döntéshozó készségek a számításaik szerint 25 százalékkal, míg a bonyolult döntésekért felelős képességek akár 50 százalékkal is csökkenhetnek.

Kép: Getty Images

A kutatók globális szennyezettségi szintet néztek, valamint lokális sajátosságokat is, és kiszámolták, hogy a változások hogy fogják érinteni a külső és belső légszennyezést. Aztán mindezt összevetették a várható kognitív romlással. Azt azonban megjegyezték, hogy ez egy komplex probléma, és több változót is figyelembe kell venni.

Egyelőre nincs sok kutatás az ember kognitív funkcióinak csökkenése és a szén-dioxid szintjének növekedése között, így ez a tanulmány elindíthatja a folyamatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik