Tudomány koronavírus

Beláthatatlan következményekkel járhat a koronavírus Afrikában

A fejlett országokban otthoni munkavégzéssel, online bevásárlással és fizikai távolságtartással igyekeznek csökkenteni a COVID-19 terjedésének esélyét, ezek a járványügyi megoldások azonban nem mindenhol megvalósíthatóak. Isabel Günther, a Zürichi Szövetségi Műszaki Főiskola munkatársa szerint sok afrikai ország a helyzethez képest is rendkívül súlyos krízissel néz szembe – írja a Phys.org.

Kép: Getty Images

Bizonyos helyi államokban már azt megelőzően extrém intézkedéseket vezettek be, hogy az új koronavírus esetszáma ezt látszólag indokolttá tette volna. A cél az, hogy elejét vegyék a jelentősebb járványnak, hiszen a térség sok országának egészségügye nem áll készen, a lakosság körében pedig eleve sok az olyan megbetegedés, amely súlyosbíthatja a COVID-19 hatásait.

A védekezés azonban sokkal nehezebb a szegényebb társadalmi rétegeknek.

Afrika városi populációjának egy jelentős része zsúfolt otthonokban, rossz higiéniás körülmények között él. Bár jelentősek a regionális eltérések, átlagosan az otthonok 45 százalékában a szomszédokkal közös WC-t használnak, 17 százalékban pedig a lakók csak nyilvános csapoknál férnek hozzá a vízhez. Ilyen körülmények között a hosszú elzárkózás megvalósíthatatlan. Az otthoni munkavégzés sok esetben szintén kivitelezhetetlen, az extrém szegénység pedig a pandémia miatt tovább nőhet. Végezetül félő, hogy az iskolák átmeneti bezárása tovább ronthat az oktatás eleve rossz állapotán.

Az új koronavírus eddig viszonylag kevés megbetegedést okozott a kontinensen, de valószínűsíthető, hogy idővel jelentősen nőni fog az esetszám. Ez beláthatatlan következményekkel járhat Afrikában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik