Tudomány zöldövezet

Hideggel, esővel ér véget április

Április eleje elkényeztetett a májust idéző napos, száraz, meleg idővel, amit egy anticiklonnak köszönhettünk. Az érme másik oldala, hogy ismét aszállyal indult a tavasz, ráadásul az említett anticiklon szokatlanul száraz levegője tovább fokozta a párolgást.

Hűvös van, de alig esett

Mindent összevetve három száraz hét áll a hátunk mögött egy olyan időszakban, amikor a csapadék igencsak fontos lenne. Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa a 24.hu-nak elmondta: az átlaghoz képest 60-80 mm-nyi eső hiányzik Magyarországon.

Hétfőn ugyan hidegfront érte el hazánkat, a hőmérséklet bő tíz fokkal esett vissza, átlag felettiről átlag alattira, de esőt csak mutatóba hozott. Az Országos Meteorológiai Szolgálat 24 órás csapadéktérképe jobbára 1-5 mm-t mutat, a legtöbb a Tisza középső szakaszán hullott, maximum 10 milliméter. Kevés, és ebből a frontból több nem is lesz.

Gyors felmelegedés

A front nyomában igazán fagyos lesz a szerda reggel, országos átlagban +2 és -5 fokig hűl a levegő hőmérséklete, fagyzugos helyeken ennél hidegebb is lehet

– mondja a szakember.

Ami viszont a nappalokat illeti, ismét az anticiklon hatása érvényesül, már szerdától gyors felmelegedés veszi kezdetét. Csütörtöktől a nappali maximumok ismét 20 fok fölé kúsznak, pénteken 22-26 fokot mérhetünk a legmelegebb órákban. Csapadék nem várható, a felhőzet is ritkul, a hét második felére ismét a napsütés lesz jellemző.

Nagy esők és lehűlés

A jövő hét közepére ismét markáns változás készülődik, jelen állás szerint egy mediterrán ciklon veszi át az uralmat Magyarország „légterében”. Ez észak felől hűvös levegőt sodor térségünkbe, ismét lehűlés jön:

Április utolsó 7-8 napja az átlagosnál jóval hűvösebbnek ígérkezik, mindössze 11-16 fokot mérhetünk majd a legmelegebb órákban is

– emeli ki a meteorológus.

Hozzáteszi, a modellek szerint most úgy tűnik, hűvösen indul a május is, a következő felmelegedés időpontját még nem lehet dátumhoz kötni. A jó hír viszont, hogy a jövő héten érkező ciklon előre láthatóan jelentős csapadékot hoz, remélhetőleg orvosolja a kialakult aszályt.

Kiemelt kép: 24.hu/Mohos Márton

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik