Tudomány koronavírus

Koronavírus: óriási globális teszt indul négy ellenszerrel

A HIV ellen használt szerkombináció, a második világháborúról ránk maradt maláriakezelés, egy ebolára tesztelt új antivirális hatóanyag tavalyról – ezeket fogja az Egészségügyi Világszervezet egy óriási nemzetközi tesztsorozat, a SOLIDARITY keretein belül kipróbálni a koronavírus ellen, írja a Science.

Ilyen kutatásra eddig nem igazán volt példa: ez az első olyan nemzetközi tesztsorozat, aminek az a célja, hogy egy világjárvány idején minél gyorsabban lehessen tudományos adatokhoz jutni. A cél a tervezésnél az volt, hogy a tesztek nagyon egyszerűek legyenek, hogy minél több országból minél több beteget érinthessenek, még azokon a területeken is, ahol a kórházak nagyon le vannak terhelve, és nincs kapacitás komoly kutatásokban részt venni.

A koronavírusos betegek 15 százaléka szenved olyan súlyos tünetektől, hogy kórházi ápolásra szorul, ezért a komolyabban érintett országoknak egyszerűen nincs sem kapacitásuk, sem pénzük arra, hogy a semmiből fejlesszék ki a gyógyszereiket. Ezen segítene a SOLIDARITY, hiszen már kipróbált, klinikai teszteléseken átesett gyógyszereket tesztel, nagyon lerövidítve a fejlesztés időtartamát. A fent említett szereken kívül olyan hatóanyagokat is megvizsgálnak majd a szakértők, amelyek a korábban terjedő SARS (súlyos akut légzőszervi szindróma) és MERS (közel-keleti légúti szindróma) idején állati kísérletekben jól szerepeltek. A SARS-ot és a MERS-et is mind koronavírus-féle okozza, így lehet, hogy ha egy hatóanyag jó ezen két betegség valamelyikére, akkor az új koronavírusra is hatással lesz.

Kínai kutató dolgozik a koronavírussal. Fotó: STR / AFP

Ha sikerülne találni olyan szert, ami enyhíti a koronavírusos betegek tüneteit, az azt is jelentené, hogy nekik kevesebb időt kell a kórházakban tölteni, tehát csökken az egészségügyi rendszerre nehezedő nyomás is.

A WHO összesen négy gyógyszert fog vizsgálni:

  1. remdesivirt, ami egy új antivirális hatóanyag,
  2. a malária gyógyítására kifejlesztett klórkin és hidroxiklorokin nevű hatóanyagokat,
  3. a HIV-re használt lopinavirt és ritonavirt kombinációban,
  4. valamint a béta-interferont, ami az immunrendszer egy természetes információvivője, és segít megbénítani a vírusokat.

A fenti gyógyszerek közül a HIV-kombinációt használták már egy kisebb kínai kutatásban, és hatástalannak bizonyult, de könnyen lehet, hogy nagyobb mintán más eredményt kapnak a szakértők, ezért a WHO nem veszi ki a tesztelendő hatóanyagok közül.

Nem hatásos a HIV-fertőzés elleni gyógyszer-kombináció a Covid-19 ellen
Egy neves orvosi szaklapban számoltak be a csalódást keltő eredményről.

A SOLIDARITY-ben bármilyen koronavírussal igazoltan fertőzött beteg részt vehet, ha beleegyezik, a kezelőorvosa leadja az adatait a WHO-nak, azokkal a más betegségekkel együtt, amelyektől a beteg szintén szenved, és amelyek megváltoztathatják a fertőzés lefolyását. A beteg aszerint kerülhet valamelyik gyógyszertesztbe, hogy

éppen melyikből van elérhető az adott kórházban, és melyet tudják beszerezni.

A kutatás ugyan nem duplavak, ami egy fontos faktor a legmegbízhatóbb eredmények kinyeréséhez, hiszen ez az egyetlen módszer, hogy a placebóhatást kizárjuk. A WHO szerint ezúttal a gyorsaság fontosabb, mint az, hogy megbizonyosodjunk róla, a betegek öngyógyító folyamatok vagy a gyógyszer hatására gyógyulnak, a lényeg az, hogy ez valaminek köszönhetően megtörténjen.

A WHO reméli, hogy a jövő hétre már sikerül majd felállítani azt a logisztikai és adatközpontot, ami lehetővé teszi, hogy a tesztelés elinduljon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik