Tudomány koronavírus

WHO: nem szociális, hanem fizikai távolságtartásra van szükség

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hivatalosan is ellenzi a szociális távolságtartás kifejezést, ehelyett a fizikai távolságtartás fordulatot javasolja – írja a Futurism.

A WHO szerint ez azért fontos, mert a járványügyi intézkedések még nem jelentik azt, hogy fel kell számolnunk a szociális kapcsolatainkat, csupán a személyes találkozásról kell lemondani.

Napjainkban, akár a közösségi média segítségével, a távolságtartás ellenére is könnyedén ápolhatóak a kapcsolatok. Ez az izoláció miatt kiemelten fontos lehet, hiszen ultratársas lények vagyunk, a szociális érintkezések teljes hiánya pedig súlyosan hathat egészségünkre.

Koronavírus: miért olyan nehéz a bezárkózás?
Az új koronavírus ellen az izoláció segíthet, még ha nehéz is.

Korábban több egészségügyi szakértő is felvetette, hogy a szociális távolságtartás kifejezés nem szerencsés. Bár a járvány terjedését jelentősen lassíthatjuk, ha nem hagyjuk el otthonainkat, a virtuális érintkezések most kifejezetten hasznosak. Jamil Zaki, a Stanford Egyetem munkatársa szerint ironikus, hogy korábban sokan épp a közösségi médiát vádolták azzal, hogy eltávolítja az embereket egymástól, most viszont éppen ez segíthet megküzdeni a nehéz helyzettel.

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik