Tudomány koronavírus

Szakértők: a spanyolnátha óta nem volt ilyen súlyos helyzet

A járványügyi modellek alapján az epidemiológiai intézkedések, például az otthoni karanténok, 18 hónapig vagy akár tovább is szükségesek lehetnek – írja az IFLScience. Egy friss jelentésben a szerzők azt írják, a legrosszabb forgatókönyv az, hogy közvetett vagy közvetlen módon milliók halnak meg világszerte az új koronavírus miatt, és hosszú távon az egészségügy is nehéz helyzetbe kerül.

Az Imperial College London koronavírussal foglalkozó csoportja úgy véli, az intézkedéseket az esetleges vakcina tömeggyártásáig érdemes fenntartani. Az Egyesült Államokban a héten indult meg egy kísérleti védőoltás tesztelése, de még hosszú időt fog igénybe venni, mire a szert széles körben használni kezdik.

Az új tanulmányban a szerzők arra jutottak, hogy az 1918-as spanyolnátha óta a COVID-19 jelenti a világon a legnagyobb közegészségügyi problémát.

A jelenleg rendelkezésre álló adatok és a modellek alapján önmagában minden intézkedés hatása korlátozott, éppen ezért egymással párhuzamosan több stratégiát is alkalmazni kell. A két fő taktika az enyhítés, azaz a terjedés lassítása a betegek és a gyanús személyek elzárásával, a másik pedig az elfojtás, melynek lényege a nem fertőzöttek izolálása. A nagyobb fenyegetésnek kitett személyek, így az idősek elzárása különösen fontos.

Milyen betegségekben szenvedőkre veszélyes különösen a koronavírus?
Nem biztos, hogy eddig mindent jól tudtunk a világjárványt okozó vírusról.

A kutatók úgy vélik, hogy megfelelő intézkedések mellett is százezrek halhatnak meg, az egészségügyre pedig hatalmas nyomás fog nehezedni. Ennek ellenére szükség van a jó stratégiákra, hiszen jelentősen enyhíthetik a járvány hatásait.

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik