Tudomány koronavírus

Minél kevesebbet tud valaki, annál okosabbnak hiszi magát

Az Ohio Állami Egyetem kutatói megfigyelték, hogy azok, akik kevesebb információt fogyasztottak a médián keresztül a Zika-vírussal kapcsolatban, azok sokkal biztosabbak voltak a tudásukban, mint azok, akik rendszeresen és többet tájékozódtak. Utóbbi csoport még mindig úgy érezte, hogy nem tud mindent, és nem tud eleget – írja a Science Daily. A kutatók szerint annak ellenére, hogy ezúttal a Zika-vírust vizsgálták, a Zika és az új koronavírus hasonlít egymáshoz abban, hogy

nagy médiaérdeklődés kíséri őket, ezért valószínűleg a pszichológiája mindkettőnek úgy működik, már ami az információgyűjtést illeti.

A Risk Analysis tudományos folyóiratban megjelent tanulmányban azt írják, hogy a Zikával kapcsolatban az emberek minél többet tudtak, annál inkább rájöttek, hogy még mindig nem tudnak eleget. Ez azért lehet, mert az ilyen betegségeknél még a szakértők sem tudnak eleinte eleget a betegségről, és folyamatosan érkeznek az új információk, ezért könnyen érezheti valaki úgy, hogy soha nem elég a tudás, amit a médiából össze tud szedni.

Az amerikai kutatásban a résztvevőknek egy sor kérdésre kellett válaszolniuk a vírussal való tudásukkal kapcsolatban, és arról is, hogy honnan és hogyan szerzik az információikat. Azok, akik terhesek voltak, vagy babát terveztek, nagyobb veszélyben érezték magukat (a Zika-vírus kisfejűséget okozhatott a magzatnál), viszont egy ilyen ismeretlen betegségnél még azok is féltek, akik egyébként nem voltak a veszélyeztetettek között.

Karanténba kényszerült páciens röntgenfelvételeit ellenőrzi védőruhás egészségügyi dolgozó egy vuhani szállodában. Kép: MTI/EPA/Costfoto/YFC

Azok az emberek pedig, akik úgy érezték, kevesebbet tudnak a vírusról, több időt töltöttek azzal, hogy információkat szerezzenek róla, azt vallották, hogy nem tudnak eleget, és amit tudnak is, nem elégíti ki az információéhségüket. Viszont több időt szántak arra is, hogy megemésszék az új tudást, mint azok, akik kevés információt fogyasztottak, és nyugodtabbak voltak a tudásukkal kapcsolatban. A bizonytalanok kevésbé érezték az utánaolvasás és információszerzés után fenyegetve magukat, kevesebbet gondoltak a betegségre, nyugodtabbak voltak utána.

Ezek az eredmények a kutatók szerint azt mutatják, hogy mennyire fontos az egészségügyi szervezeteknek rendszeresen, a médiának pedig pontosan tájékoztatni az embereket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik