Tudomány koronavírus

A betegség elején lehet a legfertőzőbb a koronavírus

Egy friss tanulmány szerint az új koronavírus a betegség elején a leginkább fertőző – írja a Live Science. Fontos kiemelni, hogy a csapat kis mintával dolgozott, és a kutatást független szakértők még nem vizsgálták felül, az eredmények ennek ellenére segíthetnek a kórokozó alaposabb megértésében.

A tanulmány alapján a legtöbb beteg akkor lehet a leginkább fertőző, amikor enyhe, megfázásra emlékeztető tüneteket produkál.

A szakértők szerint ez ellentétes a kórokozó egyik ismert rokonával, a SARS-szal, amelynél a fertőzőképesség 7-10 nappal a megbetegedés után csúcsosodott. A most vizsgált pácienseknél a csúcsosodás jellemzően az ötödik nap előtt jelentkezett, 10 nap után pedig feltételezhetően már nem is fertőztek a betegek.

Kép: Getty Images

A kutatók betegektől begyűjtött mintákban mérték fel, hogy mennyi vírus van jelen a szervezetükben, a minták alapján pedig megpróbálták a kórokozókat tenyészteni, hogy megvizsgálják életképességüket. A szakértők arra jutottak, hogy a páciensek főként betegségük kezdetén fertőznek, de jóval tovább pozitívak maradhatnak a tesztjeik.

További érdekesség, hogy a csapat a megbetegedést követő 6-12. napban észlelte a páciensekben az antitesteket, ami azt jelenti, hogy az immunrendszer hamar felveszi a harcot a kórokozóval.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik