Tudomány koronavírus

Koronavírus: szigorúan tudományos szemmel ezeket érdemes tudni a járványról

Koronavírus-kisokos szigorúan tudományos szemszögből. Gyorstalpaló.

Rengeteg téves információ jelenik meg a médiában a koronavírusról, nagyon nehéz eligazodni a hamis és félig igaz magyarázatok tömegében. Az Orvostanhallgató blog viszont szigorúan tudományos szempontból szedte össze szakértőkkel azokat az információkat, amiket tényleg érdemes tudni az új koronavírusról és az általa okozott járványról.

Amit a vírusról magáról tudni kell

A vírus neve hivatalosan 2019-nCoV (2019–novel Coronavirus) illetve SARS-CoV-2, az általa okozott légúti fertőzés megnevezése: COVID-19 (Coronavirus Disease–19) – írja a blog Dr. Krizsán Gergelyre, a University Hospital Kerry (Tralee, Ír Köztársaság) klinikai mikrobiológus szakorvosára hivatkozva. A kézmosásra nagyon érzékeny, mivel az örökítőanyagát védő burok a detergensekre sérül, így

az egyik leghatékonyabb védekezés ellene a gyakori és alapos kézmosás.

Érdemes azt is tudni, hogy ez nem a koronavírus, hanem az egyik koronavírus: a csoporthoz tartozik még a 2003-ban járványt okozó SARS-CoV (SARS = Severe Acute Respiratory Syndrome = Súlyos Akut Légzőszervi Tünetegyüttes) és a 2012-ben fertőző MERS-CoV is (MERS = Middle East Respiratory Syndrome = Közel-keleti Légzőszervi Tünetegyüttes).

A betegség cseppfertőzéssel terjed, lappangási ideje általában 3 nap, de akár 3 hét is lehet. A vírus légúti fertőzéseket, súlyos esetben tüdőgyulladást vagy ARDS-t (Akut Respirációs Distressz Szindrómát) tud okozni, ami lényegében a tüdő szöveti állományának gyors lefolyású gyulladása által okozott légzési elégtelenséget jelenti. Egyelőre azonban úgy tudjuk, hogy a legtöbb esetben, nagyjából 85 százalékban csak enyhe influenzaszerű tünetek jelentkeznek, és van, aki teljesen tünetmentesen vészeli át a fertőzést.

Kép: Stefano Mazzola/Awakening/Getty Images

A vírus R0 értéke, vagyis a szaporodási rátája 3 körüli lehet a jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján. Az influenza esetében az érték nagyjából 1,3. Ez azt jelenti, hogy egy fertőzött ember a koronavírus esetében 3, az influenza esetében 1,3 embernek tudja átadni a fertőzést, ilyen szempontból a koronavírus könnyebben terjed, mint az influenza. A halálozási rátája 2–3 százalékra tehető, de ez az érték a jövőben valószínűleg változni fog, ahogy egyre több információnk lesz a vírusról.

Mi a helyzet a terjedéssel?

A legnagyobb gondot az jelenti, hogy a koronavírus gyorsan terjed.

Probléma alapvetően azzal van, ha egy országban gócpont alakul ki, ahogy Kínában, Iránban vagy Olaszországban is történt – írja a szakértő. Ekkor már helyben is el lehet kapni a fertőzést, nemcsak az eredetileg érintett területekre történő utazás során. Kínában az esetszám növekedésének üteme lassulni látszik, elsősorban az igen szigorú járványügyi intézkedéseknek köszönhetően.

Mivel a koronavírusok Dr. Krizsán Gergely szerint alapvetően a hideg és nyirkos időjárást szeretik, ezért a tavasz beköszöntével, az enyhébb időjárással a járvány lassulására lehet majd számítani.

Mik a teendők, ha nem akarunk megbetegedni?

A szakértő 8 alapvető tanácsot fogalmaz meg erre az esetre:

  1. Kézmosás, kézmosás, kézmosás!
  2. A tömeg, a zsúfolt helyek kerülése.
  3. Tüsszentés a könyökhajlatba vagy zsebkendőbe.
  4. Az utazások átgondolása, lehetőség szerint elhalasztása.
  5. Rendszeres tájékozódás megbízható forrásokból.
  6. Az immunrendszer erősítése.
  7. A hivatalos utasítások követése, ha felső légúti megbetegedést észlel magán.
  8. A fentieken kívül pedig a pánik kerülése, a higgadtság megőrzése.

Főkép: NIAID-RML

Ajánlott videó

Olvasói sztorik