Tudomány zöldövezet

Már a mi életünkben eltűnhet Amazónia

Egy új kutatás szerint az Amazonas-medencéhez hasonló nagy ökoszisztémák a vártnál gyorsabban omolhatnak össze – írja az IFLScience. Simon Willcock, a Bangori Egyetem munkatársa és a csapat tagja úgy véli, fel kell készülnünk a változásokra.

Az élővilágok átalakulása az emberekre is jelentős hatást gyakorol majd, például csökkenheti az elérhető élelmiszerek és nyersanyagok mennyiségét.

Miután egy élővilág összeomlik, egy alternatív ökoszisztéma veszi át a helyét. Amazónia előreláthatóan esőerdőből szavannává fog alakulni, az új tanulmány alapján ez már a mi életünkben, 50 éven belül bekövetkezhet.

Kép: Getty Images

A szakértők úgy gondolják, hogy azok az ökoszisztémák vannak nagyobb veszélyben, melyeket  egyetlen élőlény dominál. Az elefántok például képesek átalakítani környezetüket, magokat szállítani, fákat kidönteni, és így jelentősen befolyásolják élővilágukat. Az ilyen élőlényekre a kutatók kulcsfajként hivatkoznak. Ha a kulcsfaj eltűnik, azt rövid időn belül az élővilág is megérzi.

Ezzel szemben azok az ökoszisztémák, amelyekben több hasonló jelentőségű, egymással interakcióban lévő fajok találhatóak, kisebb eséllyel omlanak össze.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik