Tudomány zöldövezet

Félelmetes ütemben irtják a brazilok Amazóniát

Egy friss tanulmány alapján 2019-ben az előző évhez képest 85 százalékkal nagyobb területen irtották az esőerdőt Amazónia észak-brazíliai részén – írja az MTI. A Brazil Űrkutatási Intézet adatai szerint tavaly 9166 négyzetkilométernyi esőerdőt pusztítottak el a régióban, ami az elmúlt öt év legjelentősebb erdőirtása volt az országban. 2018-ban csupán 4946 négyzetkilométernyi területen vágták ki a fákat.

Az adatokat a műhold alapú DETER rendszerrel gyűjtötték, amely valós időben követi nyomon a térségben zajló erdőirtást.

Az éles növekedés Jair Bolsonaro brazil elnök hivatalba lépésével esett egybe.

A klímaszkeptikus elnök elődével ellentétben nagyban támogatja Amazónia természeti kincseinek kizsákmányolását.

Amazónia fellélegezhet, de csak átmenetileg
Augusztusban az egész világ az Amazonas-medencéért aggódott.

Az Amazonas térségében pusztító tavalyi erdőtüzeknek jelentős visszhangja volt világszerte, diplomáciai viszályt eredményezve Bolsonaro és az európai vezetők között. A legfrissebb hivatalos adatok szerint az amazóniai esőerdőben pusztító tüzek száma az előző évhez képest 30 százalékkal emelkedett 2019-ben, összesen 89 178 esetet regisztráltak.

A Human Rights Watch (HRW) nevű nemzetközi emberi jogi szervezet a héten felszólította Bolsonarót környezetügyi politikájának megváltoztatására, mondván, hogy az elősegíti a szándékos erdőirtásokat és az erdőt óvó emberek, például az őslakosok elleni támadásokra sarkall.

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik