Tudomány

Nagy havazás, komolyabb mínuszok érkeznek

A múlt héten Magyarország délnyugati részén ősz volt 10 fok feletti hőmérséklettel, míg észak-keleten az ennél jóval hűvösebb, ködös december uralkodott. Ezt egy Nagy-Britannia térségében kialakult ciklon okozta, amely délnyugati irányból enyhe mediterrán légtömegeket hajtott a Kárpát-medencébe.

A hét folyamán a ciklon kipucolta hazánk „légterét”, némi napsütés mellett egész napos, áztató esőket hozva. A most hétfői erős szél viszont már egy újabb változás jele: nyugat felől lassan felszakadozik a felhőzet, a néhol viharossá fokozódó szél mellett elő-elő bukkan a nap, a csapadék az északkeleti országrészben tart ki a legtovább.

Kedden, azaz december 24-én erős szélre, 5-10 fokra, némi napsütésre és felhőátvonulásokra számíthatunk, hasonlóan telik majd karácsony első napja is

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

Szél, napsütés, hózáporok

Közben pedig a mediterrán ciklon mögött egyre erősebbé válik az északnyugati-északi áramlás, mígnem a készülő északi ciklon átveszi a hatalmat és a hét második felére szélsőségekkel tarkított, képlékeny, kiszámíthatatlan időjárást produkál.

Napsütés és gyenge eső váltja egymást komoly széllel és egyre csökkenő, de még a pozitív tartományban maradó hőmérséklettel. A lehűlés első hulláma 27-én, pénteken kezdi éreztetni hatását, szombaton már egy komolyabb csapadékzóna is eléri térségünket, ebből szombaton a magasabban fekvő területeken hózáporok is kialakulhatnak, miközben az ország ismét kettészakad: nyugaton 6-10 fok, míg északkeleten 0-1 fok lesz a maximum.

Megjön az igazi tél

A továbbiakban sok a bizonytalanság, a jelenlegi modellek alapján Molnár László úgy látja, az év utolsó napjaiban marad a változékony, szeles idő, majd a január meghozza az igazi telet:

előre láthatóan január 7-től komoly fagyok és nagyobb mennyiségű, országos havazás érkezik.

Ki is tart majd jó két hétig, aki a valódi telet kívánja kiélvezni itthon, most talán lehetőséget kap rá. Talán, mert a számos állandóan változó tényező alakította időjárás tekintetében két hétre előre a részleteket nem lehet teljes biztonsággal előre jelezni.

Kiemelt kép: MTI/Czeglédi Zsolt

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik