Tech

Brutális videón a klímaváltozás hatása

Egy új videósorozat döbbent rá minket arra, mennyire felgyorsult a gleccserolvadás az elmúlt években: az Alaszkai Egyetem kutatói műholdak által készült képekből rakták össze a felvételeket, amelyeken jól látszik, milyen siralmas a helyzet az országban, valamint Grönlandon és az Antarktiszon is.

Mark Fahnestock, az egyetem gleccserszakértője a Science Alertnek elmondta, hogy a gleccserek olvadásáról már rengeteg adat áll a rendelkezésünkre, éppen ezért egyre jobban átlátjuk, hogy hol vékonyodik egyre gyorsuló ütemben a jégtakaró, és hol tűnik el teljesen.
A kutatók Landsat műholdképeket használtak, az elsőt 1972-ből, egészen napjainkig. Majdnem 48 évet ölelnek fel a felvételek, és jól látszik rajtuk, hogyan gyorsul a gleccserek visszahúzódása. Vannak olyan területek, ahol nőtt a jégréteg, de nem ez a jellemző.

A kutatók szerint ezek a felvételek tökéletes bizonyítékai a klímaváltozás hatásának: példának a Columbia-gleccsert hozzák fel, amely az 1980-as évekig nagyjából stabilan tartotta a jégmennyiségét, ma viszont ez az egyik leggyorsabban változó gleccser a világon. Az olyan masszívabb, növekedni látszó gleccserekből is törnek le darabok, mint amilyen a Hubbard-gleccser is, ami 50 év után most mutat először gyengülést.

Grönlandon sem jobb a helyzet, itt átlagosan 5 kilométert húzódtak vissza a gleccserek 1985 és 2018 között. Itt nagyjából 2000 után gyorsult fel az olvadás. Az Antarktiszon pedig kutatók szerint sokkal több jégbe zárt tó lehet, ami azt jelenti, hogy gyorsabb az olvadás, mint gondoljuk, csak nem látjuk a felszínen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik