Tudomány

Örökre elbúcsúzhatunk a fehér karácsonytól

A Nestpick online albérletkereső weboldal készített egy kutatást arra vonatkozóan, mekkora az esélye annak, hogy 2050-ben még valaha fehér karácsonyunk legyen – az eredmény elég elszomorító, főleg, ha Budapestre vetítjük. Már most is ritkaság, ha decemberben az országban esik a hó, de

az évszázad derekán még inkább megfogyatkozik majd a tél eleji hóesések száma.

A kutatók összegyűjtötték, hogy az északi félteke 40 legnépszerűbb téli desztinációiban az elmúlt tíz évben hányszor volt jelentősebb (0,25 centiméter feletti) hóesés decemberben. Aztán a klíma-előrejelzéseket és a Genti Egyetem egy kutatását figyelembe véve megjósolták, hogy 2050-re milyen lesz a helyzet az eddigiekhez képest.

Azt már korábban is lehetett tudni, hogy az északi félteke városai lassan komoly időjárás-változáson esnek át, és évtizedek múlva teljesen megváltozik a klímájuk: Stockholmban például olyan lesz az idő, mint Budapesten most, Londonban pedig inkább a mostani barcelonaihoz fog hasonlítani az időjárás. Sajnos úgy tűnik, ezzel párhuzamosan a legtöbb város a fehér karácsonytól is elbúcsúzhat.

Fotó: iStock

A  kutatás vizsgálta például Budapestet is, itt 2009 és 2013 között átlagosan négy decemberi napon esett a hó, 2014 és 2018 között már csak egyetlen ilyen nap volt a hónapban, 2050-ben pedig valószínűleg maximum kettő lesz. Ez nagyon lecsökkenti az esélyét annak, hogy fehér karácsonyunk legyen a jövőben.

Ezzel egyébként még nem is vagyunk rossz helyen, esélytelenebbek például Bécs, Amszterdam, New York vagy Berlin, és teljesen lemondhatnak a fehér karácsonyról a párizsiak, a londoniak vagy a brüsszeliek.

Főkép: FERENC ISZA / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik