Tudomány

Furcsa oka van, hogy a fiatalok rosszul alszanak

Az ólomterheltség hatására romlik a fiatalok alvásminősége, ami befolyásolja kognitív képességeiket – idézi az MTI a Michigani Egyetem kutatását.

Az egyetem honlapján közölt tanulmány elkészítésében 395 személy vett részt, akiken az ELEMENT (Early Life Exposure in Mexico to Environmental Toxicants) nevű projekt keretében mintegy 25 éven át végeztek megfigyeléseket.

A vér ólomszintjét a résztvevők 1-4 éves korától mérték és kiszámolták a korai gyerekkorra elérhető halmozott értéket. 9 és 18 éves koruk között egy alkalommal hét napon keresztül megfigyelték alvásuk átlagos hosszát, tagoltságát és az alvás közbeni mozgásukat.

Fotó: iStock

„Összefüggéseket találtunk a korai gyerekkor során ólomnak való kitettség és az alvás idejének lerövidülése között felnőttkorban” – mondta Erica Jansen, a Michigani Egyetem kutatója. „Azok, akik a vér ólomszintjét tekintve a felső 25 százalékba tartoznak, átlagosan 23 perccel kevesebbet alszanak, mint az alsó 25 százalékba tartozók” – tette hozzá.

Ráadásul a magasabb halmozott ólomértékek esetében jellemző volt az alvási minta töredezettsége és az alvás közbeni gyakoribb mozgás a 14 évnél fiatalabbak esetében.

Hogy pontosabban megértsék, milyen problémákkal küzdhetnek azok a fiatalok, akik gyerekkorukban magasabb ólomszint hatásainak vannak kitéve, a kutatók további elemzéseket végeznek, amelyek során újabb markerek segítségével analizálják az alvás minőségét és nehézségeit.

A tanulmányt a Journal of Clinical Sleep Medicine című szaklapban mutatták be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik