Tudomány

Gyógyítható lehet egy gyakori mentális zavar

Az Egyesült Államokban öt emberből egy küzd szorongásos rendellenességgel, egy friss kutatás azonban most rávilágított arra, mi is okozhatja a szorongást, ezzel újabb gyógymódok felé terelheti a tudományt.

„Szerettük volna megtudni, hol kódolódnak az agyban ezek az érzelmi információk, amelyek a szorongásért felelősek” – mondta Mazen Kheirbek, a kutatásban résztvevő tudós, a San Franciscó-i Kaliforniai Egyetem szakembere. A kutatók egereket használtak az agyi aktivitás megfigyelésére, és olyan környezetnek tették ki őket, amelyekről tudták, hogy megemelik a stressz szintjét az állatokban: nagy, nyílt tereknek és emelkedőknek, ezek ugyanis

sokkal sérülékenyebbé teszik az egereket a ragadozóik előtt.

A kutatók úgynevezett kalciumos képalkotással figyelték meg az egerek agyműködését, ami a Science Alert szerint annyit tesz, hogy apró mikroszkópokat ültettek az állatok agyába, amelyek felfogták a hippokampuszban található sejtek aktivitását. Kiderült, hogy amikor stresszes, szorongást kiváltó helyzetbe kerültek, az állatok hippokampuszának egy bizonyos részét alkotó sejtek különösen aktívvá váltak, minél inkább szorongtak az egerek, annál jobban.

Fotó: iStock

A kutatók elnevezték ezeket a sejteket szorongás sejteknek, mert csak akkor aktivizálódtak, mikor az egerek félni kezdtek. A sejtek aktivitását egészen a hipotalamuszig el lehetett vezetni, ami többek között azokat a hormonokat szabályozza, amelyek az érzelmi reakcióinkért felelnek.

A szakértők már találtak is egy módszert arra, hogy megváltoztassák a sejtek viselkedését, méghozzá úgy, hogy az egerek viselkedésén is azonnal látszódjon a változás. Az optogenetika nevű eljárás segítségével a egy koncentrált fénynyalábbal a sejtekbe világítottak, amelyeknek így ki tudták kapcsolni a működését, szemmel láthatóan szorongásmentes egereket eredményezve.

A fény nemcsak kikapcsolni, de bekapcsolni is tudja a sejteket, így a szorongást vissza is lehet hozni az egerekbe. Természetesen még további klinikai kutatásokra lesz szükség, hogy kiderüljön, az embereknél is ilyen egyszerűen működik-e a módszer, de az eljárás akár a szorongás újabb gyógyítási módszereit, sőt, teljes gyógyítását is magával hozhatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik