Tech esport

Hivatalos: mentális zavar a videojáték-függőség

A WHO 2018 nyarán javasolta, hogy a videojáték-függőséget is a mentális zavarok közé sorolják, a döntés akkor sok játékipari érdekelt felháborodását váltotta ki. A közelmúltban hivatalosan is felkerült az addikció a listára – írja a Techradar.

Az ICD (International Classification of Diseases) 11. felülvizsgálatának végén a videojáték-zavar bennmaradt a jegyzékben.

Az ICD-11 alapján a rendellenesség a függő viselkedéshez köthető zavarok közé tartozik.

A WHO szerint a videojátékok akkor okoznak problémát, ha már elsőbbséget élveznek az egyénnél az egyéb elfoglaltságokkal szemben, és a negatív következmények ellenére az illető nem képes lemondani a játékról. Az ICD-11 -ben az online és offline függőség egyaránt szerepel, az addikció a mentális és fizikai egészséget is fenyegetheti.

Fotó: iStock

A bejelentés hatására a különböző játékipari szervezetek arra kérték a WHO-t, hogy változtasson álláspontján. Az érintettek szerint nincs elegendő bizonyíték ahhoz, hogy a videojáték-függőséget a mentális zavarok közé sorolják. A Globális Videojáték-Ipari Szövetség aggodalmát fejezte ki, hiszen a döntés hosszú távon érintheti azokat, akik valóban segítségre szorulnak.

Bár a ICD-11-et hivatalosan elfogadták, csak 2022-ben fog hatályba lépni.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik