Tudomány

Brutális tüneteket okozott egy macska karmolása

Egy amerikai tinédzsernél látszólag a semmiből kezdtek el jelentkezni pszichotikus problémák – írja az IFLScience. A fiú korábban nem tapasztalt mentális zavarra utaló tüneteket, a pszichiátereket ezért elsőre igencsak meglepte az eset.

Utóbb az orvosok arra jutottak, hogy az aggasztó jelek macskakarmolások miatt alakulhattak ki.

Az Edward Breitschwerdt, az Észak-Karolinai Állami Egyetem munkatársa által vezetett csapat szerint a hirtelen kialakult látszólagos skizofréniát a karmolásokat követő baktériumfertőzés idézhette elő.

Az egyébként kifejezetten jó egészségi állapotú 14 éves páciensnél 2015 októberében jelentkeztek először az ijesztő elképzelések. A fiú meg volt róla győződve, hogy az ördög fia, és öngyilkos gondolatai voltak, mivel attól tartott, hogy kárt fog tenni családtagjaiban és barátaiban. Emellett új fóbiák is kialakultak nála, és attól rettegett, hogy a család háziállata meg akarja ölni.

Fotó: iStock

A fiút azonnal pszichiátriai kezelés alá vetették, a terápia során pedig az egyik orvos felfedezte, hogy a beteg testén karmolásszerű sérülések vannak. A szakértők ekkor kezdték el vizsgálni, hogy lehet-e fertőzése, egy vérteszt pedig kimutatta a szervezetében a Bartonella henselae baktériumot, amely gyakran macskakarmolással terjed. Később kiderült, hogy a fiúnak korábban több macskája is volt.

Miután az orvosok kezelték a fertőzést, a fiú teljesen felépült. A szakértők úgy gondolják, hogy az eset segíthet árnyalni a mentális zavarokról kialakított képet.

Nem ez az első alkalom, amikor felvetették, hogy kórokozók előidézhetnek hasonló problémákat. Egy idén januárban megjelent tanulmányban például a szerzők azt írják, hogy a Toxoplasma gondii nevű parazita képes agresszív és kockázatvállaló viselkedést okozni.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik