Tudomány az élet nagy kérdései

Miért nem tudjuk megemészteni a kukoricát?

Gyerekként egy nagy adag főtt kukorica elfogyasztása után sokan rácsodálkoztak a mellékhelyiségben, hogy a szemeket láthatóan nem sikerült megemészteni. Bár elsőre tényleg úgy tűnhet, hogy a kukorica feldolgozatlanul halad át az emésztőrendszeren, ez valójában csak a látszat.

A kukoricaszemekben található tápanyagok jelentős része az emésztés során lebomlik, és felszívódik a véráramba. A rostos külső héjat ugyanakkor szervezetünk valóban nem képes feldolgozni.

Ennek oka pedig egész egyszerűen az, hogy a lebontáshoz szükséges enzimek nem lelhetőek fel emésztőrendszerünkben.

A szemek valójában a növény magjai, a külső réteget pedig magrejtőnek nevezik. Ez védi a csírát és a magfehérjét, előbbi a mag aljánál lévő leendő növényi rész, utóbbi pedig a mag nagy részét teszi ki, feladata a csíra táplálása. A kukorica egy magas keményítőtartalmú növény, a magfehérje 85-90 százaléka keményítőből áll.

Fotó: iStock

A magrejtő többnyire a cellulóz nevű növényi rostból épül fel. Az anyag a keményítőhöz hasonlóan összekapcsolódó cukormolekulákból áll össze, az kapcsolódás módja viszont már eltérő. Az emésztőrendszer enzimjei könnyedén képesek lebontani a keményítő kötéseit, a cellulóz kémiai kapcsolatait viszont nem. Így a magrejtő szinte érintetlenül halad át a szervezeten. Ez azonban nem jelenti azt, hogy felesleges kukoricát fogyasztani: a növény felszívódó anyagai

számos egészségügyi előnnyel járnak.

Sőt az emésztőrendszerben lévő cellulóznak is megvan a maga haszna: az anyag felszívja a nedvességet, ezzel pedig a telítettség érzetét kelti. Éppen ezért a kukorica segíthet az étvágycsökkentésben, éppen ezért kapóra jöhet a fogyni kívánóknak.

AZ ÉLET NAGY KÉRDÉSEI

Mindig is foglalkoztatott valami, amire nem találtad meg a választ, esetleg nem volt időd utánajárni? Küldd el nekünk, és mi választ adunk az élet nagy kérdéseire.

Kövess minket rendszeresen, lehet, hogy a te kérdésed lesz a következő?!

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik