Tudomány

Pokollá változott az egykor barátságos bolygó

Egy új kutatás szerint a távoli múltban sokkal barátságosabb körülmények uralkodhattak a Vénuszon – számol be az IFLScience. Bár az égitest a Föld-típusú bolygók közé tartozik, napjainkban nem lenne túl kellemes hely a földi élet számára. Az égítest vulkanikus felszínét vastag felhőréteg borítja, a sűrű légkörhöz pedig szélsőségesen magas átlaghőmérséklet társul.

Egy új vizsgálat ugyanakkor alátámasztja azt a korábbi elméletet, mely szerint a Vénusz egykor alkalmas lehetett az élet fenntartására.

A szakértők úgy vélik, hogy a drámai átalakulás nagyjából 700 millió éve történt. Michael Way, a Goddard Űrtudományi Intézet munkatársa és kollégái azt feltételezik, hogy az égitestnek évmilliárdokon át stabil klímája volt.

Kép: iStock

A kutatók öt szimulációt futtattak, melyben eltérő feltételezett felszíni vízmennyiséggel számoltak, hogy teszteljék, az adott forgatókönyv mellett kialakulhatott-e stabil klíma a Vénuszon. Ezt követően a 4,2 milliárd és a 715 millió évvel ezelőtti, illetve a mai állapotokat modellezték.

Az eredmények alapján a bolygón 3 milliárd éven át stabil hőmérséklet uralkodhatott, és a szénkörforgás is létezhetett. 700-750 millió évvel ezelőtt aztán egy sor esemény hatására az égitest teljesen átalakult. A szakértők vulkáni aktivitást sejtenek a háttérben, a folyamat megértéséhez azonban további elemzésekre lesz szükség.

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik