Tudomány

Elveszett, ősi városra bukkantak

Izrael régészek egy hatalmas, 9 ezer éves településre bukkantak Jeruzsálemtől 5 kilométerre nyugatra – írja az MTI. A Szorek patak völgyében fekvő városban a becslések alapján 2-3 ezren élhettek, ez a korszakban rendkívül nagy populációnak számított. Hamudi Khalaili és Kobi Vardi, az ásatás vezetői szerint első alkalommal fedeztek fel ekkora újkőkori települést Izraelben, a város az egész világon ritkaságnak számít.

Fotó: iStock

Az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA) azért kezdett feltárásokba a Jeruzsálemnél található Motzánál, mert az izraeli főváros új bejáratának építésekor leletekre bukkantak a markológépek. A szakértők többek között vadászathoz használt nyílhegyeket, favágó fejszéket, késeket, ékszereket, szobrocskákat, nyughelyeket, közösségi épületeket, illetve raktárakat találtak. A település szerkezete fejlett várostervezésre utal.

A sírokban ismeretlen eredetű köveket, anatóliai obszidiánt, illetve földközi-tengeri és vörös-tengeri kagylókat is azonosítottak, ami arra utal, hogy a település már 9 ezer éve élénk kereskedelmi kapcsolatokat ápolt.

A fejlett raktározási technika egyben intenzív mezőgazdálkodást is jelez. A településen talált állati csontok azt mutatják, hogy ekkoriban kezdtek el áttérni a vadászatról az állattartásra, egyre nagyobb szerepet kapott a nyájak legeltetése, a vadak elejtése pedig szép lassan háttérbe szorult.

Az új felfedezés azt jelenti, hogy a korábbi feltételezéssel szemben Júdea területén már 9 ezer éve is léteztek nagyobb települések.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik