Tudomány

Ritkán jön ennyire közel a Földhöz aszteroida

Június 30-án vették észre csak azt az aszteroidát, ami 1,6 millió kilométerre közelítette meg a Földet. A 2019 MT2 ezzel csillagászati mértékek szerint elég közel jött: az 1,6 millió kilométer nagyjából a Föld-Hold távolság négyszerese, ritka az, ha ilyen közel merészkedő kisbolygót ilyen későn veszünk észre.

Bár most egyáltalán nem voltunk veszélyben, a jövőben ez változhat: az International Business Times cikke szerint belekerülhet egy úgynevezett csillagászati kulcslyukba, ami az űr azon viszonylag kis méretű területe a Föld közelében, amelyen ha áthalad egy aszteroida, akkor a Föld gravitációs vonzása úgy változtatja meg az aszteroida röppályáját, hogy az a Föld felszínébe csapódhat. Ha az aszteroida visszatér a bolygónk közelébe, előfordulhat, hogy eltalálja ezt a gravitációs kulcslyukat.

A 2019 MT2 egyébként nagyjából 31 méter széles, és 11,04 kilométer per másodperces sebességgel halad. Aki azt gondolja, hogy ez az 1,6 millió kilométer azért bőven sok, annak érdemes ránéznie erre a grafikonra, amit a NASA JPL laboratóriuma készített, és itt érhető el interaktív módban.

Fotó: JPL NASA

Egyelőre nem kell félni a 2019 MT2-től, de azért érdemes lesz szemmel tartani – csillagászok jelenleg is vizsgálják a pályáját, mivel most még nagyjából semmit nem tudnak róla a pár nappal ezelőtti felfedezése óta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik