Tudomány zöldövezet

Ismét nekiestek az országnyi szemétnek

Másodszor is elindult a Kalifornia és Hawaii között 1,6 millió négyzetkilométeren elterülő nagy csendes-óceáni szemétsziget eltakarítására tett kísérlet – írja az MTI. Boyan Slat, a tisztítást végző rendszer feltalálója a Twitteren jelentette be a a The Ocean Cleanup projekt újraindítását.

A 25 éves holland feltaláló fejlesztette ki a System 001 nevű rendszert, amely egy 600 méter hosszú, a víz felszínén lebegő műanyag csőből, illetve egy 3 méterrel a víz alá merülő fésűszerű szűrőből áll. A szerkezetet október elején vontatták ki San Franciscóból a kaliforniai partoktól 2 ezer kilométerre fekvő  szemétszigethez, ahol október 17-én meg is kezdte munkáját.

Az év végén, több hónapnyi takarítás után viszont eltört, a  cső nem bírta a szél és a hullámok dobálását. A rendszert visszavontatták Kaliforniába, ahol négy hónapon át javították.

Kudarcba fulladt az óceáni szemétsziget eltakarítása
A projekt kevesebb mint három hónapja kezdődött.

A napenergiával működő lámpákkal, kamerákkal, szenzorokkal és műholdantennákkal felszerelt szerkezet folyamatosan jelzi a helyzetét, ennek alapján találja meg az a hajó, amelyik az összegyűjtött szemetet néhány havonta a szárazföldre szállítja. Slat bízik benne, hogy a jövőben hatvan szerkezet takarítja majd az óceánok vizeit.

Kiemelt fotó: JOSH EDELSON / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik