Tudomány az élet nagy kérdései
danger of space.

Mi történne, ha a Föld felé tartana egy aszteroida?

Bár mai tudásunk szerint egyetlen aszteroida sem fenyegeti a Földet, a NASA szerint nem árt felkészülni egy lehetséges becsapódásra. A szervezet bizonyos években komoly nemzetközi gyakorlatot szervez, hogy felmérje, hogyan tudnánk kezelni egy felénk tartó objektumot.
Korábban a témában:

2019. május elején a NASA, nemzetközi partnerei és egyéb amerikai szövetségi szervezetek átfogó gyakorlatot hajtottak végre, hogy felkészüljenek egy lehetséges becsapódásra – írja az IFLScience. A szakértők azt is szimulálták, hogy mi történne, ha a kitalált aszteroida a Földdel ütközne.

Az eredmények nem voltak túl biztatóak.

A kutatók az elkövetkező nyolc évet modellezték egy elképzelt forgatókönyv alapján öt napon keresztül. A szimulációban egy kitalált égitest, a 100-300 méter átmérőjű 2019 PDC tartott a bolygó irányába, az első napon még 1:100 volt az esélye a becsapódásnak, később azonban egyre nőtt a veszély.

A harmadik napon, azaz 2021. decemberében egy modellezett űrszondát küldtek az égitesthez. Később, 2024 augusztusában további űreszközök is érkeztek, melyeket a 2019 PDC-be irányítottak, hogy eltereljék azt, a missziók azonban sikertelenek voltak.

A negyedik szimulált napon aztán el tudták terelni az objektumot, egy kisebb, 50-80 méter széles darabja viszont továbbra is a Föld, egészen pontosan New York felé tartott. A törmelék ráadásul megsemmisítette az aszteroidát figyelő űreszközt, így a szakértőknek alig voltak ismereteik a 2019 PDC maradványáról.

Fotó: iStock

A csapat végül a második nap után újból felvetette, hogy nukleáris fegyverrel kéne megsemmisíteni az égitestet. Ezt az ötletet korábban azért utasították el, mert a detonáció során létrejövő darabkák akár nagyobb területet is fenyegethetnek, mint egy egyben lévő aszteroida. A számítások alapján a 300 kilotonna hatóerejű fegyvert a 2019 PDC-től 145 méterre lett volna érdemes robbantani, ezzel ugyanis elterelhették, vagy meg is semmisíthették volna a fennmaradt darabot.

A stratégiával egy 2018-as gyakorlaton sikerült megóvni a virtuális Tokiót, 2019-ben ugyanakkor politikai ellentétek miatt nem alkalmaztak nukleáris csapást.

Éppen ezért megkezdték New York felkészítését a legrosszabbra.

A szimulációban az aszteroida 19 kilométer per másodperces sebességgel lépett be a légkörbe, és a Central Park felett 15 kilométerrel robbant fel. A detonáció hatalmas károkat okozott, és egy 15 kilométer sugarú körben mindent elpusztított.

Hasonló esetekben az lehet a kulcs, hogy a hatóságok milyen hatékonyan tudják evakuálni a lakosokat, állataikat, értékeiket, hogyan tudják áttelepíteni a vegyi üzemeket és egyéb potenciálisan veszélyes épületeket, illetve a műemlékeket. Bár a NASA szerint igen kicsi az esélye, hogy egy jelentős károkat okozó objektum ütközzön a Földnek, az idei gyakorlat azt mutatja, hogy nem állunk készen egy nagyobb aszteroida érkezésére.

AZ ÉLET NAGY KÉRDÉSEI

Mindig is foglalkoztatott valami, amire nem találtad meg a választ, esetleg nem volt időd utánajárni? Küldd el nekünk, és mi választ adunk az élet nagy kérdéseire.

Kövess minket rendszeresen, lehet, hogy a te kérdésed lesz a következő?!–

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó mutasd mind

Two wolfhounds take part in a dogfight in a stadium in the Kyrgyzstan capital Bishkek on November 5, 2017, during fights organized by a local breeders aiming to improve the Asian Shepherd breed, organizers said. (Photo by Vyacheslav OSELEDKO / AFP)

Ha a kutya ölni akar, meg is teszi

Ha a kutya gazdájára támad, ott az ösztönök veszik át az irányítást, a nyers erő számít, az állat ölni akar, magától nem fog leállni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.