Tudomány zöldövezet

Ezek megőrültek: petíció indult a műanyag szívószálak visszavezetéséért

Már 42 ezer brit követeli a McDonald’stól, hogy vezessék vissza a műanyag szívószálakat az éttermekbe, mert a papírból készült változatok elszottyosodnak az italokban – számol be róla a BBC. A gyorsétteremlánc ugyanígy vásárlói nyomásra szabadult meg a környezetszennyező termékektől összesen 1361 helyszínen, de

úgy tűnik, a briteknek igazán semmi sem jó.

A McDonald’s minden egyes nap nagyjából 1,8 millió műanyag szívószálat küldött ki az éttermekbe csak az Egyesült Királyságban. Ezzel brutálisan hozzájárult a műanyagszennyezéshez, ami jelenleg az egyik legnagyobb környezetszennyezési probléma a Földön.


A petíciót elindító Martin Reed azzal érvel, hogy a papír szívószálakkal lehetetlen inni, szétfoszlanak a vízben, és gyakorlatilag használhatatlanok – olyan, mintha egy vécépapírgurigán keresztül akarna inni az ember. A tweetek alapján egyébként a kritika jogos, de könnyen lehet, hogy nem éppen a műanyag szívószálak visszavezetése lenne a megoldás, hanem inkább az, hogy valamiféle jobb minőségű papírtermékeket használjanak az étteremláncban.


A McDonald’s azt nyilatkozta, hogy a gyártók fél órás időtartamra vállalnak felelősséget a szívószálakért, ami azt jelenti, hogy ennyi ideig nem szabadna szétfoszlaniuk – legalább is a legtöbb folyadékban. Az egyik beszállító arról is biztosította a BBC-t, hogy javulni fog a minősége a termékeknek, ahogy jobban elterjed a használatuk, ráadásul nem rossz kompromisszum, ha valami 30-40 perccel a használat után foszlani kezd ahhoz képest, ami több száz évig nem bomlik le a természetben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik