Tudomány zöldövezet

Ebben a városban betiltották a műanyagot

San Francisco vált az első várossá, amely tilalmat rendelt el a műanyag vizes palackok árusítására – számol be a The Science News Reporter. A szabályozásnak köszönhetően négy év alatt fokozatosan szorították ki a 0,6 literesnél kisebb palackokat.

Az Egyesült Államokban nemcsak San Francisco ért el komoly eredményt a műanyag kiiktatásában, a massachusettsi Concordban például több parkban és egyetemen is betiltották a palackok használatát.

San Franciscóban korábban már kiszorították a nejlonzacskókat és a műanyag ételtárolókat, a palackok tiltása így egy újabb lépés a műanyag elleni harcban.

A város terve az, hogy 2020-ra nullára csökkentsék a hulladéklerakókba kerülő műanyagot. A Coca-Colát és a PepsiCót is magába foglaló Amerikai Italipari Szövetség szerint ugyanakkor San Francisco döntése nem jelent valódi megoldást, és csak újabb problémákat teremt.

Fotó: iStock

Akárhogy is, a műanyaghulladék felszámolása kiemelten fontos feladat, hiszen a szennyezés napjaink egyik legsúlyosabb környezetvédelmi problémáját jelenti. Az adatok alapján a műanyagok 50 százalékát már az első használat után kidobják, a környezetbe bekerülő hulladékok pedig komoly károkat okoznak az ökoszisztémának. A műanyagban található veszélyes anyagok ráadásul a táplálékláncon és az ivóvízen keresztül szervezetünkbe is eljuthatnak.

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik