Tudomány

Így néz ki a halál tökéletes eszköze

Korábban a témában:

Az emberi közösségeken belüli rend fenntartása érdekében nyilvánvalóan az ősidőktől szükség volt a renitensek eltávolítására, „megbüntetésére”, ami főben járó vétség esetén száműzetés vagy halál volt. Szerepe egyértelmű: büntetés, a bűnös eltávolítása a közösségből, elégtétel az áldozatok és a társadalom számára.

Ha a rendkívül gyakori nyilvános kivégzésére gondolunk, ki kell emelni az elrettentés fontosságát: minél brutálisabb halált halt az elítélt, annál nagyobb eséllyel tartott vissza másokat hasonló tettektől. Elég az angol király és parlamenti képviselők ellen merényletet tervező Guy Fawkes és társai vagy a magyar Dózsa György kínhalálára gondolni. Utóbbin még a középkor végének sokat látott emberének ereiben is meghűlt a vér.

Dózsa György húsából ettek a katonái
Még a kortárs is elborzadt a hihetetlenül kegyetlen kivégzésen.

A legkegyesebb egyértelműen a minél gyorsabb halál volt, mint a széles körben alkalmazott akasztás vagy lefejezés, ám ezek is sok szenvedést okoztak. Talán utóbbi volt a leginkább fájdalommentes, ám még itt is a hóhér átlagban kétszer sújtott le, mire az elítélt valóban meghalt.

Panaszkodott a hóhér

Ezen szeretett volna segíteni a XVIII. század végén Joseph Ignace Guillotine francia orvos, aki tényleg emberbaráti meggyőződésből, a minél gyorsabb és fájdalommentesebb halál érdekében javasolta nyaktiló alkalmazását a Nemzetgyűlésnek 1789-ben. Az már más kérdés, hogy a nevét viselő szerkezet hamar a terror és kegyetlenség szimbólumává vált.

XVI. Lajos kivégzése. Forrás: Wikipedia

Maga a „lefejező gép” nem volt újdonság, a Rubicon.hu cikkéből kiderül, hogy minden bizonnyal már az ókori perzsák is használtak hasonlót, és a középkori Európa sok államában is ismert volt.

A Nemzetgyűlés 1792-ben fogadta el Guillotine hatpontos javaslatát, emberbaráti megfontolásai mellett feltehetően gyakorlati érveket is figyelembe vettek. Hogy ezek a gyakorlatban mik lehettek, arról álljon itt egy korabeli szakértő véleménye.

A francia állami ítéletvégrehajtó Charles Henri Sanson, régi hóhérdinasztia tagja arról panaszkodott például, hogy mennyi munkát okoz két pallosának élezése és fényesítése minden kivégzés után, illetve a szakszerű munkát nehezíti az elítéltek mozgolódása a vesztőhelyen.

Nemzeti borotva

Így hát a nyaktiló zöld utat kapott, bizottságot állítottak fel a francia változat elkészítésére Guillotine részvételével. Végül Tobis Scmidt csemballókészítő építette meg a tökéletes szerkezetet:

két függőleges oszlop között az élesre fent, 40 kilogramm súlyú bárd 2,3 méteres zuhanás után tökéletesen vágja át az elítélt szűk vájatba szorított nyakát.

Állatokon és holttesteken végzett tesztelés után a nyaktilót természetesen Sanson mester kezelte élesben, először 1792. április 25-én Nicolas Jackques Pellentier feje hullt a zsákba.

Nyilvános kivégzés 1897-ben. Forrás: Wikipedia

Nyár végétől egyre több politikai elítélt vált a áldozattá, a forradalom radikalizálódásával mind több és több kivégzést tartottak a Place de la Revolution-on, 1793 januárjában guillotine vetett véget a király, XVI. Lajos életének is. A nép először egyik megalkotója, Antoine Louis orvos után előbb Louisette-nek, majd rasoir national, azaz „nemzeti borotvának”, illetve Madame Guillotine-nak nevezte. Utóbbi maradt meg köznévi formában.

Becslések szerint a terroruralom idején összesen 16-40 ezer embert végeztek ki a Place de la Revoultion-on, de a Franciaországban hozott halálos ítéleteket egészen azok 1981-es eltörléséig guillotine-nal hajtották végre. Pontosabban 1977-ben az utolsót.

Kiemelt kép: Robespierre kivégzése. Forrás: Wikipedia

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

flag of the european union on broken brick wall and half usa united states of america flag, crisis president and europe for europe business customs duties on products tax export and import concept
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.