Tudomány zöldövezet

Atomrobbanással érhet fel a gleccserek olvadása

Veszélyes mértékű radioaktivitást rejthetnek a gleccserek, az atombalesetek és robbantások nem várt helyről ütnek vissza.

A Plymouthi Egyetemen dolgozó Clason és kollégái megvizsgálták, milyen nyomokat hagytak hátra az atomfegyverek tesztjeiből és az atomerőmű-katasztrófákból bekövetkező radioaktív csapadékok az Alpok, az Északi- és Déli-sarkvidék, Kanada, Izland és a Kaukázus gleccsereiben.

Gyorsan visszaadják

Arra jutottak, hogy

a gleccserjégben rejlő radioaktivitás mennyisége egészségügyi kockázatokat rejthet.

Eredményeik szerint ott nagyságrendileg nagyobb mennyiségű radioaktív anyagok gyűltek fel, mint a természetben általában. A gleccser tízszer hatékonyabb „szemétgyűjtő”, mint a zuzmók és a mohák, amelyek már maguk is nagyon nagy mértékű radioaktivitást képesek felvenni – idézi az MTI Caroline Clason gleccserkutatót.

Az emberekbe is eljuthat

A klímaváltozás miatt a gleccserek mindenütt nagyon gyorsan olvadnak és radioaktív elemeket szabadítanak fel. Ezek az olvadékvízzel bekerülnek patakokba és folyókba, így az örök jégből eljutnak az emberi civilizációba:Rontják a vízminőséget, és lehetséges, hogy a táplálékláncba is bekerülnek.

A reaktorok katasztrófáinak és az atomfegyverek tesztjeinek tehát messzebbre nyúló és hosszabban tartó következményei vannak, mint azt eddig feltételezték, ráadásul a gleccsereken keresztül még egyszer hozzájárulnak a környezetszennyezéshez – véli Clason.

Kiemelt kép: Liu zhaoming / Imaginechina

Ajánlott videó

Olvasói sztorik