Tudomány

12 lépéssel előzhetjük meg a rákot

26. alkalommal tartják meg hazánkban április 10-én a nemzeti rákellenes napot. A Magyar Rákellenes Liga idén a cselekvésre és az öngondoskodás fontosságára hívja fel a figyelmet. Az idei kampány szlogenje:

Te ki vagy, és mit teszel a rák ellen?”

Magyarországon az egészségértés és az öngondoskodás hiánya komoly problémát jelent, a lakosság legnagyobb része nem tudja, miért betegszik meg, és így a daganatok megelőzéséért sem tesz, pedig a megbetegedések egyharmada elkerülhető lenne.

Az egyoldalú, rostszegény táplálkozás, a magas kenyér- és húsfogyasztás, illetve az alacsony gyümölcs- és zöldségfogyasztás mind hozzájárul a daganatos betegedések kialakulásához.

Az Eurostat adatai szerint 2017-ben az Európai Unió Magyarország végzett az utolsó helyen a zöldségfogyasztásban,

gyümölcsfogyasztásban pedig csak három országot előztünk meg.

További problémát jelent, hogy rengeteg káros anyagnak tesszük ki szervezetünket, 2017-ben a 15 évnél idősebb lakosság 27 százaléka dohányzott, ezzel az EU középmezőnyéhez tartoztunk. Az alkoholfogyasztást tekintve a 8. helyen áll hazánk, a népesség 16,3 százaléka fogyaszt hetente alkoholt.

Fotó: iStock

A Magyar Rákellenes Liga szerint kellő öngondoskodással, testünk változásainak figyelésével és felismerésével (például a drasztikus fogyás vagy a nem múló köhögés felfedezésével) időben észlelhető egy esetleges megbetegedés, emellett a rendszeres szűrővizsgálatokon való részvétel is fontos.

Az Egészségügyi Világszervezeten (WHO) belül működő Nemzeti Rákkutató Ügynökség (IARC) és az Európai Bizottság által készített Európai Rákellenes Kódex további támpontokat nyújt a daganatok kockázatának csökkentéséhez. A kódexben az életmóddal kapcsolatos tanácsokat a szakértők 12 pontba szedték, melyekkel jelentősen visszaszorítható a megbetegedés veszélye:

  • Amennyiben dohányzik, mielőbb szokjon le, ne fogyasszon semmiféle dohányterméket, emellett kerülje a passzív dohányzást is.
  • Tegyen arról, hogy egészséges testtömege legyen.
  • Próbáljon minél többet mozogni, legyen minél aktívabb, ne töltsön túl sok időt ülve.
  • Egészséges ételeket fogyasszon, iktasson be étrendjébe sok teljes kiőrlésű gabonából készült terméket, hüvelyeseket, zöldséget és gyümölcsöt. Mértékkel fogyasszon cukros vagy túl zsíros ételeket, kerülje a feldolgozott hústermékeket, és mértékkel fogyasszon vörös húsokat és magas sótartalmú ételeket.
  • Tartson mértéket az alkoholfogyasztásban, de az a legjobb, ha egyáltalán nem fogyaszt alkoholt.
  • Óvakodjon a túlzásba vitt napozástól, a gyermekeket fokozottan óvja a napsugárzástól, illetve használjon naptejet, és kerülje a szoláriumot.
  • Kövesse a szükséges biztonsági előírásokat és összességében is óvakodjon a rákkeltő anyagoktól (például azbeszt, benzol, levegőszennyezés).
  • Tudakozódjon róla, hogy otthona, környezete nincs-e kitéve a természetes, magas radonsugárzásnak. Amennyiben igen, úgy tegyen lépéseket ezen állapot csökkentésére, és naponta szellőztessen.
  • A kismamák a szoptatással együtt csökkenthetik a daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát, éppen ezért amikor csak teheti, szoptassa kisbabáját.
  • A hormonpótló kezelések növelhetik a rák bizonyos fajtáinak kockázatát, ezért csak korlátozottan alkalmazzon ilyeneket.
  • Gondoskodjon arról, hogy gyermekei részt vegyenek a következő oltási programokban: hepatitis B, humán papillomavírus (HPV) (lányok).
  • Az életkor előrehaladtával rendszeresen vegyen részt a különféle szűrőprogramokban, az 50 év feletti férfiak gondoljanak prosztatájuk egészségére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik