Tudomány zöldövezet

Viharok mossák el a hétvégét

Szerdától változik időjárásunk, végre megjön a várva várt csapadék, a hétvégére már komolyabb zivatarokra is számítani lehet.

Térségünk felett egy kiterjedt, tartós anticiklon terpeszkedik, ez okozza az átlagosnál jóval melegebb, napos időt immár napok óta. A változás azonban úton van:

Egy Nyugat-Európában kialakult ciklon közelít a Kárpát-medence felé, északi irányba kiszorítja az anticiklont és jelentősen megváltoztatja időjárásunkat

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

A ciklon hatására néhol már kedden megerősödik a szél, de viharos lökésekkel nem kell számolni – egyelőre. Szerdán már felhősebb lesz az ég, főleg a Dunántúlon várható kisebb eső, zápor.

Lesz eső, de nem elég

Péntekre aztán teljes terjedelmében megérkezik a ciklon, többfelé várható zápor, néhol zivatar, a szél is erős marad. Országos átlagban körülbelül hét milliméternyi csapadékkal számolhatunk. Szombatra mérséklődik a légmozgás, keleten számíthatunk némi esőre, jellemzően borult lesz az ég.

A „csúcspont” vasárnap várható, viharos lesz az idő, a záporok mellett többfelé alakulhatnak ki zivatarok, ezek környezetében a szél is viharossá fokozódhat. A legtöbb csapadék is ezen a napon hullik, 15-20 milliméterre van kilátás.

Viharos hétvége

A hét második felére, főleg hétvégére tehát korántsem ígérkezik kirándulóidő, de végre megérkezik a várva várt eső. Enyhíti a több mint másfél hónapja tartó aszályt, de nem pótolja a kimaradást, még így is rengeteg csapadékvíz hiányzik a talajból.

A hőmérsékletek mondjuk úgy, barátságosan alakulnak, a 20 fok feletti átlagok csak az esős napokon süllyednek az április elején megszokott 12-17 fok környékére.

Ami a folytatást illeti, a hétfő és a kedd is borúsnak, esősnek ígérkezik 16-17 fokos csúcshőmérsékletekkel, de a változékonyság okán részletekbe most még korai lenne belemenni.

Kiemelt kép: Sindel Imre

Ajánlott videó

Olvasói sztorik