Tudomány zöldövezet

Macskamészárlásba kezdenének a szakértők

A Galápagos-szigetekhez tartozó 170 négyzetkilométeres Floreana-sziget biodiverzitása páratlan, a helyi ökoszisztéma azonban nincs biztonságban – írja az IFLScience. A területre behozott elvadult macskák és patkányok ugyanis számos őshonos fajt fenyegetnek.

Szakértői és természetvédelmi csoportok szerint eljött az idő, hogy csökkentsék az invazív állatok egyedszámát.

Korábbi felmérések már igazolták, hogy az inváziós emlősök kiszorítása segíthet a helyi élővilág megóvásában. A Nick Holmes, az Island Conservation munkatársa által vezetett csapat új tanulmányában azt írja, a módszerrel rengeteg súlyosan veszélyeztetett szárazföldi gerinces túlélési esélyeit növelhetnék. A szigeteken a technika különösen hatásos lehetne.

Fotó: iStock

Bár a szigetek a szárazföld töredékét teszik ki, az 1500 óta kipusztult madár-, emlős- hüllő- és kétéltűfajok háromnegyede ezeken a területeken volt őshonos.

Az invazív emlősök kipusztítása a szigetekről hatékony módja annak, hogy megszüntessék a szigeti fajokra leselkedő fő veszélyt, megakadályozzák a kihalást, és megőrizzék a biológiai sokféleséget

– mondta Holmes.

Az inváziós emlősfajok, különösen a macskák és a házi patkányok több területen is problémát okoznak. A Floreana-szigeten például elfogyasztják a veszélyeztetett floreanai csúfolórigók tojásait, emellett pedig a növényeket és a fiatal őshonos állatokat is pusztítják.

A szakértők tanulmányukban több olyan szigetet is bemutattak, ahol az idegen emlősfajok felszámolása kifejezetten pozitív hatásokkal járna. Az ENSZ már korábban kitűzte céljául, hogy 2020-ra megakadályozzák a további fajok eltűnését, a tervek megvalósításában pedig hatékony eszköz lehetne az invazív állatok kiszorítása.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik