Tudomány zöldövezet

Szokatlan időjárási jelenség csapott le éjjel

Dörgött, morajlott az ég, csattogtak a villámok, több helyen is zivatar csapott le az országra. Ez az időjárási jelenség a késő tavaszi, kora nyári időszakra jellemző, a meteorológusokat is meglepte.

Változékony időt jósolt a meteorológia a hétre erős széllel, helyenként eltérő mennyiségű csapadékkal, csütörtökre pedig május végét idéző 23 fok körüli csúcshőmérséklettel. Hogy aztán hétvégére megint egy hidegfront hozzon némi lehűlést és csapadékot. Sem a március elejében, de ami még fontosabb a fennálló időjárási helyzetben sem látszott zivatar, erről nem is szóltak az előrejelzések.

Rendhagyó jelenség

Aztán kedd este északnyugat felől gyors mozgású, intenzív kettős front (a hidegfront „utolérte” a melegfrontot) érte el hazánkat, amely nyomán ilyenkor rendkívül szokatlan időjárási jelenség alakult ki: zivatarok.

Az Időkép.hu Székesfehérvári kamerája:

Először este hat óra körül a nyugati országrészben, Szombathely térségében, majd kelet felé haladva éjfél körül Budapesten is dörgött, villámlott és szakadt az eső.

Szinte egy évszakkal korábban

Molnár László meteorológustól, a Kiderül.hu munkatársától megtudtuk, hogy az éjjeli zivatar a szakembereket is meglepte, az uralkodó időjárási helyzetbe nemigen látni bele zivatarok kialakulását. Mégis megtörtént, ami a kettős front és a szokásosnál sokkal enyhébb idő számlájára írható.

Magyarország viszonylatában a zivatarszezon a késő tavaszi, kora nyári időszakra jellemző, amikor a felszín felmelegszik annyira, hogy kellő feláramlással biztosítsa a vihar kialakulásához szükséges energiát. Most azonban március elején járunk…

Kiemelt kép: Komka Péter / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik