Tudomány zöldövezet

Nem bírja a környezet, annyit eszünk

Egy friss tanulmány szerint súlyos problémát okoz a közép- és dél-amerikai élővilágnak az európaiak és észak-amerikaiak táplálkozása – számol be az MTI. A gazdag ipari országok az elmúlt időszakban az élelmiszer-fogyasztáshoz köthető környezeti károkat más országokba telepítették át.

A legtöbb probléma a dél- és közép-amerikai állat- és növényvilágot érinti.

Alexandra Marques, a Leideni Egyetem munkatársa kollégáival azt vizsgálta, hogy milyen hatással van a különböző régiókban folytatott mezőgazdálkodás és állattenyésztés az ökoszisztémákra.

Karlheinz Erb, a bécsi Erőforrások és Alkalmazott Élettudományok Egyetemének (BOKU) kutatója szerint egy fejlett országban a mezőgazdasági termékek fogyasztása során okozott környezeti kár 90 százaléka egy egészen más térségre hat. A legnagyobb vesztes Közép- és Dél-Amerika, de Afrikában és Ázsiában is csökkent a biodiverzitás mértéke.

A folyamatért egyharmad részben a szarvasmarha-tenyésztés felelős: a dél-amerikai legelőkön nevelt marhák húsát például főként a gazdagabb országokban fogyasztják, a tenyésztés viszont a helyi környezetet veszélyezteti. A Dél-Amerikán kívüli marhatenyésztés ugyanakkor azokat a régiókat is fenyegeti, ahol az állatok etetéséhez szükséges szójaültetvényeket alakítják ki.

Mivel a gazdaság és a populáció globális szinten növekedik, a folyamat egyre nagyobb problémát fog jelenteni. Bár 2006 és 2009 között megállt a biodiverzitás mértékének csökkenése, ez az észak-amerikai és nyugat-európai gazdasági válságra, nem pedig a fenntartható életmódra való átállásra vezethető vissza.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik