Tudomány

Megtalálták az immunrendszer főkapcsolóját

Szakértők egy csoportja kulcsfontosságú molekuláris útvonalat talált az immunrendszerben. A felfedezés segíthet az autoimmun betegségek, bizonyos daganatok, a cukorbetegség, a szklerózis multiplex és a Crohn-betegség hatékonyabb kezelésében.

Graham Lord, a Manchesteri Egyetem munkatársa kollégáival egy olyan molekuláris útvonalat fedezett fel, amelyet a mikroRNS-142 nevű molekula szabályoz – számol be a Medical Xpress. A friss eredmények nagyban hozzájárulnak az immunrendszer működésének alaposabb megértéséhez.

A 10 éven át tartó kutatás során kiderítették, hogy a mikroRNS-142 szabályozza a szupresszor T-limfocitákat, amelyek többek közt az autoimmun betegségekkel szemben nyújtanak védelmet.

Lord szerint felfedezésüket akár már néhány éven belül kamatoztathatják a gyógyszergyártásban.

Amennyiben a szupresszor T-limfociták aktivitása túl alacsony, a többi immunsejt a gazdaszervezetet is megtámadhatja, ha viszont túl magas, az elnyomhatja az immunrendszert, így az hatástalanná válik a rákos megbetegedésekkel szemben. Éppen ezért a szupresszor T-limfociták szabályzási folyamatának feltérképezése komoly eredmény.

Lord bízik benne, hogy eredményeikkel hatásosabbá válik majd az autoimmun és a fertőző betegségek, illetve a rák kezelése.

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik